Oefeningen bij knieartrose

De behandeling van arthrofibrose na een totale knieprothese In Tilburg

Waarom juist bewegen met knieartrose?

Knieartrose is een veelvoorkomende aandoening die een behoorlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Mensen met knieartrose ervaren vaak pijn, stijfheid en een afname van bewegelijkheid van de knie. Het is begrijpelijk om lichamelijke activiteiten op dat moment dan te vermijden uit angst voor pijn en ongemak. Maar op de lange termijn is het tegenovergestelde vaak waar. Het trainen en bewegelijk van het kniegewricht draagt bij aan pijnvermindering op de lange termijn. In deze blog bespreken we hoe je dit kunt inrichten zonder de knie gelijk over te belasten, ook als het niet altijd even makkelijk gaat door pijn of stijfheid van de knie. 

Knieartrose kan leiden tot verminderde mobiliteit en kwaliteit van leven, oefeningen kunnen een cruciale rol spelen in het managen van knieartrose. 

 

Pijnverlichting

Oefeningen bij knie artrose zorgen voor pijnverlichting door middel van verschillende manieren. Bewegen zorgt ervoor dat pijnprikkels meer naar de achtergrond verdwijnen en dat het signaal pijn niet meer zo dominant binnenkomt in ons brein. Ook weten we dat tijdens bewegen endorfine vrij komen, dit is een natuurlijke pijnstillers wat zeker kan bijdragen aan pijnverlichting. 

 

Gewichtsbeheersing

Mensen met overgewicht lopen een groter risico op het verkrijgen van knieartrose. Dit heeft verschillende redenen, zowel direct als indirect. Bewegen en het doen van oefeningen dragen bij aan het behouden van een gezond gewicht, wat de druk op het kniegewricht verminderd. 

 

Verbeterde gewrichtsfunctie

Oefeningen kunnen de bewegingsvrijheid in het kniegewricht vergroten en stijfheid verminderen. Vooral het goed kunnen strekken in belangrijk tijdens dagelijkse activiteiten zoals lopen. Een dynamisch en actief looppatroon zorgt voor een rustige knie. Buigen heb je meer nodig voor activiteiten zoals fietsen of hurken. 

 

Spierversterking

Oefeningen gericht op de spieren rondom het kniegewricht kunnen bijdragen aan stabiliteit en ondersteuning van het gewricht tijdens dagelijkse activiteiten. Sterkere spieren dragen bij aan een betere drukverdeling in het gewricht. Andersom zorgt gewichtsreductie ook voor minder druk in het gewricht. Dus sterker worden en afvallen samen zorgen voor het beste resultaat. 

 

Verbeteren van de algemene gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging heeft voordelen voor de algemene gezondheid, waaronder een betere cardiovasculaire gezondheid, botdichtheid, hormonale huishouding en mentaal welbevinden. 

Tips voor oefenen met knieartrose

Het is belangrijk om oefeningen voor knieartrose met zorg en aandacht te benaderen. Hier zijn enkele tips om te helpen om de voordelen te maximaliseren en het risico op blessures te verminderen. 

 

Overleg met uw arts

Voordat je begint met oefeningen of een trainingsprogramma is het belangrijk om dit te overleggen met uw huisarts of medisch specialist. Zij kunnen uw eventueel ondersteunen met pijnbestrijding om een goede start te maken met oefentherapie. 

 

Kies een geschikte activiteit

Niet alle sporten zijn geschikt voor mensen met knieartrose. Activiteiten met weinig schokbelasting zijn vriendelijker om mee te starten. Denk hierbij aan zwemmen, fietsen of crosstrainer. Hardlopen of bijvoorbeeld bootcamp zijn activiteiten met een hoge impact en worden zeker in het begin van een trainingsprogramma sterk afgeraden. 

 

Een goede warming up

Een goede opwarming kan belangrijk zijn om reactie van de training te voorkomen. Het zorgt ervoor dat het gewricht wat makkelijker kan buigen en strekken voordat je met de daadwerkelijke oefeningen begint. Een goede vorm van warming up is bijvoorbeeld fietsen of een cross trainer. Dit zijn cyclische bewegingen met geen impact of schokbelasting. 

 

Luister goed naar je lichaam

Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam wanneer er zich pijnklachten voordoen. Wanneer je in beweging komt met knieartrose is het normaal om ongemak te voelen. Echter wanneer de pijn in toenemende mate aanwezig is of de pijnklachten scherp worden is het een teken om rustiger aan te doen of de activiteiten te staken. 

 

Werk met een professional

Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de revalidatie van knieartrose kan een gespecialiseerd trainingsprogramma voor je ontwikkelen dat past bij je specifieke doelen en behoeften. Kennis van deze aandoening is noodzakelijk om op een verantwoorde manier de belasting op te bouwen. 

   

  Vief Leven in Tilburg klikkende heup na prothese

  Op zoek naar een alternatief

  Voor sommige mensen kan het zo zijn dat lichamelijke oefeningen moeilijk of oncomfortabel zijn, zelfs met de juiste voorzorgsmaatregelen en alle goed bedoelde adviezen. Gelukkig zijn er altijd alternatieven die een stuk minder belastend zijn voor de knieën, maar wel bij kunnen dragen aan een gezonde levensstijl. 

   

  Bewegen in het water

  Oefeningen doen in het water verminderd de impact op de gewrichten. Het is ook een goede manier ook om de cardiovasculaire gezondheid te trainen zonder extra druk uit te oefenen op de knieën. 

   

  Yoga of thai chi

  Sommige vormen van yoga of thai chi kunnen helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, kracht en balans. Er bestaan rustigere vormen van yoga die geschikt zijn voor mensen met knieartrose. 

   

  Orthopedische hulpmiddelen

  Het gebruik van een kniebrace of andere hulpmiddelen kunnen een uitkomst bieden om de druk om de knie te verminderen tijdens dagelijkse activiteiten. 

   

  Pijnbestrijding

  Het gebruik van pijnstilling en dan met name NSAID kan bijdragen aan klachtenvermindering. NSAID staat voor niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen. Deze medicijnen hebben ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen. Heel kort door de bocht, NSAID’s verminderd de ontstekingsreactie door de remming van enzymen, zoals cyclo-oxygenase, die mede verantwoordelijk zijn voor de productie van ontstekingsmediatoren. NSAID’s kunnen artrose niet tegengaan, stoppen of omkeren. Ze bieden wel verlichting zodat je in het dagelijks leven makkelijker kan bewegen. Wel is er altijd een risico op negatieve bijwerkingen. Daarom moeten ze met voorzichtigheid worden gebruikt. Bij voorkeur in overleg met je huisarts of specialist. 

   

  Orthopedische hulpmiddelen

  Het gebruik van orthopedische hulpmiddelen kan de druk op de knie verminderen. Denk hierbij aan het lopen met krukken of het gebruik maken van een kniebrace. Let wel, het is niet altijd noodzakelijk. Maar kan in sommige gevallen wel zorgen voor een afname van klachten. 

  Conclusie

  We zeggen niet dat het makkelijk is, maar het vermijden van lichamelijke activiteit is nooit de oplossing. Zeker niet op de lange termijn. Oefeningen al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen helpen bij pijnverlichting. Daarnaast zal afvallen ook bijdragen aan een verminderde druk en belasting van het kniegewricht. Het van cruciaal belang om te blijven bewegen binnen de grenzen van de mogelijkheden. Dit kan soms betekenen dat je tijdelijk een stapje terug moet doen. Bewegen in het water of andere vormen van beweging zoals thai chi of yoga kunnen dan uitkomst bieden. Het is echt het belangrijkste om actief te blijven, wat dat dan ook mag zijn op dat moment. Goed advies en begeleiding kan helpen om te kiezen voor een actieve levensstijl die het beste bij je past. 

  Richie Brouwer

  Richie Brouwer

  Fysiotherapeut Vief leven

  Ieder mens is anders, en ieders artroseklachten eveneens. Het is daarom zo belangrijk om persoonsgericht te werk te gaan en de persoonlijke doelen en behoeftes in kaart te brengen. Onderbouwd met wetenschap en informatie kunnen we fysiotherapie zo efficiënt en doelgericht mogelijk aanbieden. Door daarnaast ook nog eens ons resultaat te meten, zijn we transparant en weten we wat we samen hebben bereikt. 

  Vief Leven

  Met Vief Leven willen we mensen met artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

  Blijf op de hoogte