heup artrose

symptomen van heup atrose

De meeste mensen met heupartrose ervaren klachten in de liesregio, nadat ze langere tijd actief zijn geweest. Ook kan de beweeglijkheid van de heup verminderd zijn en kan de heup klikkende geluiden maken bij bepaalde bewegingen. In sommige gevallen zien we dat de spieren rondom het gewricht stijver worden waardoor het looppatroon veranderd. Je krijgt dan het idee dat het ene been korter is dan het andere. Ook kan spierzwakte worden gezien in het looppatroon. Dit komt doordat mensen door de pijnklachten minder actief worden, waardoor de spierkracht afneemt.

behandeling

De behandeling van heupartrose start meestal bij de fysiotherapeut. Deze brengt de klachten en behoeften in kaart en stelt een passend behandelplan voor je op.

01

De eerste stap van het behandeltraject is om je te voorzien van informatie, zodat je zo goed mogelijk met de klachten om kunt gaan. Onderwerpen die bijvoorbeeld voorbij komen zijn: informatie over wat heup artrose precies is, het verloop van het proces, de invloed van heupartrose op je levensstijl en de alternatieve mogelijkheden in het dagelijks leven.

In het behandelplan staat shared decision making (SDN) centraal. Dit betekent samen beslissen. We bespreken samen met jou wat de opties zijn en wat de voor- en wellicht nadelen kunnen zijn van de behandeling. Voel je vrij om vragen te stellen aan de fysiotherapeuten. Zij beantwoorden deze graag voor je. Waar nodig kunnen andere hulpverleners bij het proces worden betrokken zoals bijvoorbeeld een voedingscoach.

02

De tweede stap in het behandelplan is activeren. Met behulp van oefentherapie maken we de heup weer beweeglijker en zien we een afname van pijnklachten. Ook trainen we de spieren rondom de heup, waardoor de kracht toeneemt en de heup belastbaarder wordt voor je dagelijkse activiteiten. Een duurzaam resultaat kost tijd. Gemiddeld zien we binnen twee tot vier maanden een duidelijke vermindering van de klachten en een toename in activiteiten. We verwachten je twee keer 30-60 minuten per week op onze locatie. Om pijn te verminderen kun je ook medicijnen gebruiken. Het doel hiervan is om irritatie in de heup te verminderen, waardoor je deze beter kunt bewegen. Het gebruik van medicatie wordt altijd overlegd met de huisarts.

03

De derde fase in het behandeltraject is sturen op zelfredzaamheid. Samen met de fysiotherapeut leren we je hoe je het beste om kunt gaan met de klachten van heup artrose. Welke sport of vorm van beweging het beste bij je past en hoe je met de juiste instelling en leefstijl verdere klachten, maar met name de beperkingen die bij deze klachten horen, kunt voorkomen in de toekomst.

een foto of mri?

Beeldvormend onderzoek kan bij twijfel nuttig zijn om tot een goede diagnose te komen. We weten echter ook dat de mate van heupartrose in de meeste gevallen niets zegt over de ervaren pijn en de mogelijke beperkingen van heup artrose. Het behandelplan wordt gemaakt op basis van de klachten en niet op de mate van artrose. Ren dus niet gelijk naar de huisarts voor een verwijzing, maar overleg goed wat de meerwaarde zou zijn voor aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto of een MRI. Neem contact met ons op, om te weten wat het beste is in uw situatie.

operatie aan de heup

Wellicht ken je iemand die een gewrichtsvervangende operatie heeft gehad. Deze keuze wordt pas gemaakt als andere behandelopties niet het juiste effect hebben. Daarnaast spelen de beperkingen die je ervaart in het dagelijks leven, de hoeveelheid pijn en de algehele gezondheid ook een rol bij deze beslissing. Ondanks dat deze operatie kan bijdragen aan de kwaliteit van leven, zitten er ook risico’s aan het uitvoeren van deze operatie. De beslissing om wel of niet te opereren wordt uiteindelijk gemaakt door de orthopedisch chirurg.

Veelgestelde vragen