knie artrose
symptomen van knie artrose
De klachten van artrose zijn met name merkbaar in de ochtend. Dit wordt vaak omschreven als opstart klachten. Daarnaast kan dit ook voorkomen wanneer je weer gaat bewegen na langer te hebben gezeten. Traplopen, diep hurken of lang wandelen kan ook voor de herkenbare pijn zorgen. In sommige gevallen is er sprake van vocht in het gewricht, als gevolg van het ontstekingsproces in de knie. Het volledig strekken van de knie is vaak beperkt en kan voor extra pijn zorgen.
behandeling
De behandeling van knieartrose start vaak bij de fysiotherapeut. Hij of zij brengt de klachten en jouw behoeften in kaart en stelt een persoonlijk behandelplan op. De eerste stap van het behandeltraject is om jou te voorzien van de juiste informatie, zodat je zo goed mogelijk beeld krijgt van je klachten maar vooral op welke manier je met de artrose klachten om kunt gaan. Zaken die bijvoorbeeld aan bod komen zijn: informatie over wat knie artrose is, het verloop van artroseklachten, de invloed van knieartrose op je leefstijl en de alternatieven in het dagelijks leven.
01
Binnen het behandelplan staat shared decision making (SDN) centraal. Dit staat voor samen beslissen. Wij bespreken samen met jou wat de opties zijn en wat de voor- en mogelijk nadelen kunnen zijn van een specifieke behandeling. Voel je absoluut vrij om al je vragen te stellen aan de fysiotherapeut. Zij helpen je graag deze te beantwoorden. Waar nodig kunnen in overleg andere hulpverleners bij het proces betrokken worden zoals bijvoorbeeld een voedingscoach of psycholoog.
02
De tweede stap in het behandelplan is activeren. Door middel van oefentherapie ga je de belastbaarheid van de knie op een verantwoorde manier vergroten. Houd er rekening mee dat resultaat vaak tijd kost. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de andere manier van belasten. Gemiddeld genomen ben je 6 tot 10 weken verder voordat je structureel verbetering gaat merken. Dit is wel een duurzaam resultaat! Om pijn te verminderen kun je ook medicijnen gebruiken. Het doel hiervan is om irritatie in de knie te verminderen, waardoor je deze beter kunt bewegen. Dit is een persoonlijke keuze en het gebruik van medicatie wordt altijd overlegd met de specialist of huisarts.
03
De derde fase in het behandelplan is sturen op zelfredzaamheid. Met de hulp van de fysiotherapeut leer je hoe je het beste om kunt gaan met de knie artrose. Zo leer je bijvoorbeeld welke sport of vorm van beweging het beste bij je past en hoe je met de juiste instelling en leefstijl verdere klachten en beperkingen kunt reguleren.
Een foto of MRI?
Medisch onderzoek kan bij twijfel nuttig zijn om tot een goede diagnose te komen. Maar we weten ook dat de mate van knie artrose niets zegt over de ervaren pijn en klachten van artrose. Het behandelplan wordt gemaakt op basis van de ervaren beperkingen en niet op de mate van knie artrose. Overleg dus goed wat de meerwaarde zou zijn voor verder aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto of een MRI.
operatie aan de knie
Misschien ken je wel iemand waarbij een gewrichtsvervangende operatie heeft plaatsgevonden. Ofwel, iemand heeft een knieprothese gekregen. Deze keuze wordt pas gemaakt wanneer alle andere behandelopties niet het gewenste effect hebben. Daarnaast speelt de beperking die je ervaart in het dagelijks leven, de mate van pijn en de verdere gezondheid ook een rol bij deze beslissing. Ondanks dat een gewrichtsvervangende operatie kan bijdragen aan de kwaliteit van leven, zitten er ook risico’s aan het uitvoeren van deze operatie. De beslissing om wel of niet te opereren wordt uiteindelijk door de orthopedisch chirurg gemaakt.