Oefeningen en technieken om mobiliteit te behouden bij knie artrose

oefeningen knie artrose

Artrose, ook bekend als gewrichtsslijtage, treft miljoenen mensen wereldwijd en kan leiden tot pijn, stijfheid en een afname van mobiliteit. Wanneer u bekend bent met onze blogs weet u inmiddels dat artrose een proces is dat niet is om te keren. Maar wel zijn er veel manieren om de symptomen te beheersen en een actieve levensstijl te behouden. In deze blog duiken we in de beste oefeningen en technieken die niet alleen helpen om mobiliteit te behouden, maar ook de kwaliteit van leven voor mensen met artrose kunnen verbeteren.

 

Blijf in beweging

Activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen zijn essentieel om klachten van artrose meer dragelijk te maken. Naast dat bewegen helpt om de algemene gezondheid te bevorderen, helpt het ook bij gewichtsbeheersing. Afvallen is ook belangrijk omdat extra gewicht de gewrichten verder belast. Bewegen zorgt voor een soepele knie. Het stimuleert de omloop van synoviaal vocht. Dit synoviaal vocht functioneert als een smeermiddel in de knie en helpt bij het gezond houden van het kraakbeen dat nog gezond is. Dit is erg belangrijk omdat kraakbeen zelf geen bloedtoevoer heeft. De nodige voedingsstoffen ontvangt het kraakbeen via dit synoviaal vocht.

 

Minder pijn door juist regelmatig te bewegen bij knieartrose

Wanneer u klachten heeft van artrose kan de gedachte van meer bewegen soms ontmoedigend zijn. De pijn die samengaat met artrose kan ervoor zorgen dat u liever niet beweegt. Toch is bewegen een belangrijk onderdeel van de behandeling bij artrose. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt naast andere gezondheidsvoordelen ook voor minder pijn. Gevoelsmatig lijkt het misschien niet zo, maar bewegen kan daadwerkelijk helpen de pijn te verminderen. Wanneer we bewegen maakt ons lichaam een vorm van natuurlijke pijnstillers aan, zoals onder andere endorfines. Deze stofjes helpen niet alleen tegen de pijn maar kunnen ook bijdragen aan een verbeterde stemming en ons algeheel welzijn.

 Maar niet alle vormen van bewegen zijn geschikt voor mensen met artrose, ook is dit erg persoonsafhankelijk. Schakel dus hulp in van een professional om te kijken hoe u dit het beste kunt invullen. Het is belangrijk om tijdens het bewegen goed naar uw lichaam te luisteren en de intensiteit(zwaarte) van de oefeningen aan te passen aan de vorm van de dag. Overbelasting kan de symptomen van knieartrose zeker verslechteren. Het vinden van de juiste balans is cruciaal. Begin langzaam en verhoog geleidelijk de intensiteit van de trainingen. Raadpleeg een fysiotherapeut of een andere professional die u hierin kan adviseren.

vief leven fysiotherapie tilburg
vief leven fysiotherapie prothese

Het Belang van flexibiliteit en kracht

Oefeningen in uw dagelijkse routine kunnen de bewegingsvrijheid rond gewrichten vergroten en de spierspanning verlichten. Denk aan zachte rekoefeningen die de mobiliteit van de knie kunnen verbeteren. Daarnaast is krachttraining essentieel om de spieren rond de aangetaste gewrichten te versterken. Oefeningen zoals squats, opstap oefeningen en leg presses bouwen spierkracht op die helpt de druk op de gewrichten te verminderen en hun stabiliteit te verhogen. Om eerlijk te zijn is dit wel een lastig evenwicht om goed te bewaken. De trainingsprikkel moet net zwaar genoeg zijn om effect te hebben maar mag niet ten koste gaan van de pijn in de knie. Structurele overbelasting heeft een negatieve uitwerking op de symptomen van artrose. Anderzijds wegen de gezondheidsvoordelen van regelmatig bewegen ruimschoots op tegen de tijdelijke ongemakken die kunnen ontstaan bij het opnieuw actief worden met artrose. Laat de pijn niet uw dagelijkse leven domineren en neem zelf weer de regie door weer in beweging te komen met artrose.

 

Het belang van volledige knie-extensie

Flexibiliteit is dus wenselijk in de knie. Maar het allerbelangrijkste is een goede strekking. Een goede strekking is cruciaal voor veel dagelijkse activiteiten. Dit wordt extensie genoemd in de medische wereld. Strekken in de knie is vooral belangrijk tijdens het lopen maar ook het staan. Een gebrek aan een volledige kniestrekking kan leiden tot een reeks complicaties in het natuurlijk bewegen van het lichaam(biomechanica). Een goede strekking in de knie is belangrijk voor:

Knieprothese Fysiotherapie
  • Efficiëntie van de beweging: Volledige extensie van de knie zorgt voor optimale krachtoverdracht en efficiënt looppatroon. Het helpt in de eindfase van de stap om de voet krachtig van de grond af te duwen, wat essentieel is tijdens het lopen.
  • Verminderde spierspanning: Als de knie niet volledig kan strekken, kunnen andere delen van het lichaam, zoals de heupen en de onderrug, meer belast worden om te compenseren. Dit kan leiden tot overbelasting en verhoogde spierspanning in deze gebieden. Ook is er dan sprake van veel gevoeligheid rondom de structuren van de knie. Het strekken is als het ware ook een soort rustmoment in de knie tijdens deze dagelijkse activiteiten.
  • Balans en stabiliteit: Een goede knie-extensie ondersteunt de algehele lichaamsbalans en stabiliteit. Beperkingen in deze beweging kunnen het moeilijk maken om een stabiele en veilige houding te handhaven, wat vooral belangrijk is tijdens sportieve activiteiten.
  • Preventie van gewrichtsproblemen: een correcte knie-extensie helpt de gezondheid van het gewricht te behouden door evenredige drukverdeling en het verminderen van slijtage. Dit kan helpen om de ontwikkeling van artrose te vertragen.

Het verbeteren van de strekking van de knie

Het strekken van de knie is dus van belang om een goed looppatroon te kunnen handhaven. Dit zal uiteindelijk voor minder klachten in de knie zorgen.

  1. Regelmatig rekken: Specifieke stretchoefeningen die gericht zijn op de knie en de omliggende spieren kunnen helpen de flexibiliteit en het bereik van de beweging te verbeteren. Dit omvat het rekken van de hamstring, kuitspieren en de quadriceps.
  2. Krachttraining: Versterken van de quadriceps (de spiergroep aan de voorkant van het dijbeen) kan helpen om de knie volledig te strekken en te ondersteunen tijdens extensie. Dit kan door middel van oefeningen zoals leg presses, squats, en leg extensions.
  3. Fysiotherapie: Bij beperkingen of pijn tijdens het strekken van de knie kan een fysiotherapeut gerichte behandelingen en oefeningen aanbieden om het bereik van de beweging te verbeteren en pijn te beheersen. Ook het manueel assisteren van de knie naar de volledige strekking resulteert in meer mobiliteit.
  4. Blijf in beweging: Hier geldt ook weer dat regelmatige lichaamsbeweging essentieel is om de gewrichten soepel te houden en de spieren sterk te houden.
  5. Het mobiel houden van het kniegewricht kan bijdragen aan een beter looppatroon en een afname van bij personen met knieartrose.

 

Werk aan uw mobiliteit bij Vief Leven

Artrose hoeft niet het einde te betekenen van een actief leven. Met de juiste dosering van beweging en specifieke oefeningen kunt u helpen de symptomen te beheersen en kwaliteit van leven te behouden. Raadpleeg wel een fysiotherapeut of arts voordat u begint met een nieuw oefenprogramma en zoek een plan dat past bij uw persoonlijke situatie. Blijf actief, blijf veilig en ga voor een vitaal leven met artrose! Neem contact op met Vief Leven in Tilburg en ontdek hoe onze moderne benadering van fysiotherapie, gecombineerd met onze toewijding aan persoonlijke zorg, u kan helpen uw doelen te bereiken!

Richie Brouwer

Richie Brouwer

Fysiotherapeut Vief leven

Ieder mens is anders, en ieders artroseklachten eveneens. Het is daarom zo belangrijk om persoonsgericht te werk te gaan en de persoonlijke doelen en behoeftes in kaart te brengen. Onderbouwd met wetenschap en informatie kunnen we fysiotherapie zo efficiënt en doelgericht mogelijk aanbieden. Door daarnaast ook nog eens ons resultaat te meten, zijn we transparant en weten we wat we samen hebben bereikt.