Revalidatie na heupoperatie Tilburg 

revalidatie na een nieuwe heup

Na het krijgen van een nieuwe heup is het belangrijk om een goed gepland revalidatieprogramma te volgen om volledig te herstellen. Bij Vief Leven stellen onze fysiotherapeuten een persoonlijk revalidatieplan op dat specifiek is afgestemd op uw behoeften na de heupoperatie. Over het algemeen duurt het herstelproces na een heupvervanging gemiddeld zes maanden, maar in sommige gevallen kan het tot een jaar duren voordat alle doelen zijn bereikt.

Samen met onze ervaren therapeuten werkt u aan een effectief en langdurig herstel, zodat u weer met plezier kunt bewegen. Maak een afspraak om te beginnen met de revalidatie na een heupprothese in Tilburg!

HET BELANG VAN EEN GOEDE REVALIDATIE NA EEN NIEUWE HEUP IN TILBURG

Het is echt belangrijk om de juiste fysiotherapie te krijgen tijdens uw revalidatie na een heupoperatie in Tilburg. De fysiotherapeut speelt een enorme rol bij het helpen van uw herstel, het verbeteren van uw mobiliteit en het verminderen van pijn na de ingreep. We stellen een speciaal plan voor u op, dat gericht is op het versterken van de spieren rond uw heup, het verbeteren van uw looppatroon en het herstellen van normale bewegingen. Met regelmatige sessies en oefeningen kunt u langzaamaan weer zelfstandiger worden en uw levenskwaliteit verbeteren. En niet te vergeten, we geven ook handige tips voor een veilige en effectieve herstelperiode thuis. Met de juiste hulp van onze professionele fysiotherapeuten kunt u na de revalidatie van uw heupoperatie in Tilburg weer lekker actief en comfortabel door het leven gaan.

    REVALIDEREN NA HEUPOPERATIE OUDEREN TILBURG

    Revalideren na een heupoperatie voor ouderen in Tilburg is essentieel om een optimaal herstel te bevorderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Voor ouderen kan een heupoperatie een grote impact hebben op hun mobiliteit en zelfstandigheid. Professionele fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het begeleiden van ouderen door dit herstelproces. Door middel van aangepaste oefeningen en begeleiding kunnen ouderen hun spieren versterken, hun evenwicht herstellen en hun mobiliteit verbeteren.

    Een ervaren fysiotherapeut begrijpt de unieke behoeften en uitdagingen van oudere patiënten en kan een persoonlijk behandelplan opstellen dat rekening houdt met leeftijd, mobiliteit en eventuele andere gezondheidsproblemen. Door regelmatige bezoeken aan de fysiotherapeut kunnen ouderen het vertrouwen in hun lichaam herwinnen en hun dagelijkse activiteiten hervatten met meer gemak en comfort. Revalideren na heupoperatie voor ouderen Tilburg kan bij Vief Leven!

    WAT U MOET WETEN OVER HEUPPROTHESES

    Een heupprothese bij artrose

    Als u last heeft van aanhoudende en beperkende klachten, zoals heupartrose, kan een heupprothese een oplossing bieden. Deze procedure houdt in dat het aangetaste heupgewricht wordt vervangen door een kunstgewricht dat is ontworpen om de functionaliteit van het originele gewricht zo goed mogelijk te evenaren. Na een succesvolle revalidatie van een nieuwe heup in Tilburg, leidt dit tot vermindering van pijn en verbeterde mobiliteit.

    Wanneer heeft u een nieuwe heup nodig?

    Een nieuwe heup kan een goede oplossing zijn voor mensen met gevorderde artrose of reumatoïde artritis. Ook als u een zware heupbreuk hebt die niet goed geneest, kan een kunstheup een optie zijn. Een kleiner aantal mensen heeft last van een slechte bloedcirculatie in de heupkop, waardoor deze niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Of u echt een heupprothese nodig hebt, hangt af van wat de dokter zegt.

    Wat gebeurt er na de heupoperatie?

    Na de operatie is een nieuwe heup meestal goed te belasten. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met diep zitten en het plotseling draaien van de heup. Bij ontslag uit de kliniek of het ziekenhuis ontvangt u richtlijnen voor thuis. In de eerste weken na de operatie loopt u met krukken om de druk op de heup te verminderen. Het is normaal dat u pijn heeft op de plaats van de wond, evenals zwelling en verkleuring. Vaak verdwijnt de herkenbare pijn van heupartrose grotendeels na de operatie. Dankzij de juiste revalidatie na uw heupprothese in Tilburg doorloopt u een optimaal herstel.

    fysiotherapie aan huis: hoe verloopt de revalisatie na een nieuwe heup in tilburg?

    In de eerste fase van de revalidatie staat het looppatroon en de passieve beweeglijkheid centraal. Het streven is naar een soepel en natuurlijk looppatroon met krukken, wat rust brengt in het geopereerde gebied. Indien nodig kan Vief Leven in deze fase van de revalidatie aan fysiotherapie aan huis bieden en gebruik maken van een apparaat genaamd een CPM (Continuous Passive Motion). Dit apparaat beweegt de heup binnen vooraf ingestelde graden en kan door zijn compacte en lichte ontwerp gemakkelijk thuis worden gebruikt, eventueel zelfs zelfstandig.

    Zodra het looppatroon en de beweeglijkheid zijn verbeterd, kan worden gestart met lopen zonder krukken. Fietsen zal in de meeste gevallen na 12 weken ook weer mogelijk zijn. Ondertussen wordt begonnen met het trainen van de spieren rondom de heup. In onze praktijk maken we gebruik van luchtdruk om de weerstand nauwkeurig te kunnen instellen voor een effectieve training.

    Bij Vief Leven is het mogelijk om individueel of in groepsverband te trainen. Gedurende de revalidatie verwachten we dat u twee keer per week naar onze locatie komt om te werken aan een volledig herstel, zodat u weer kunt doen waar u energie van krijgt!

    EEN DUURZAME REVALIDATIE NA EEN HEUPPROTHESE IN TILBURG

    Een veelvoorkomende fout tijdens de revalidatie na een nieuwe heup in Tilburg is het te snel willen oppakken van activiteiten, vooral wanneer de heup al beter aanvoelt. Daarom is het van belang om geduldig te zijn tijdens de revalidatie en rust te nemen bij signalen zoals pijn, warmte en zwelling. Tijdens de revalidatie na een heupoperatie in Tilburg is het begrijpelijk dat u vragen heeft over het omgaan met pijn en het hervatten van activiteiten. Uw arts zal medicatie voorschrijven om de pijn te beheersen, maar fysiotherapie speelt ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de heupfunctie en het beheersen van pijn. Daarnaast is het essentieel om de heup regelmatig te koelen om pijn te verminderen, bijvoorbeeld 3-4 keer per dag gedurende 10-15 minuten per keer.

    Bij Vief Leven kan er individueel of in een groep worden getraind. In de loop van de revalidatie verwachten we je twee keer per week op onze locatie om te werken aan een volledig herstel, zodat je weer kan doen waar je energie van krijgt!

    UW LEVEN TERUG DANKZIJ REVALIDATIE NA EEN HEUPPROTHESE IN TILBURG

    Na een totale heupprothese-operatie is een veelvoorkomende vraag of u weer volledig actief kunt leven. Hoewel dit in veel gevallen mogelijk is, hangt het af van uw individuele omstandigheden en hoe goed uw herstel verloopt. Het is ook belangrijk om te begrijpen welke activiteiten u wel en niet mag doen na de operatie. Uw specialist en fysiotherapeut zullen u hierover informeren. In de eerste fase na de operatie kunt u verwachten dat u minder actief bent en zware belasting vermijdt, zoals hardlopen of dynamische sporten zoals tennis.

    Fysiotherapie is een onmisbaar onderdeel van het herstelproces na een heupprothese-operatie. Het helpt bij het versterken van de heup, het herwinnen van mobiliteit en het verbeteren van de functie. Bovendien fungeert uw fysiotherapeut als eerste aanspreekpunt voor vragen en zorgen tijdens de revalidatieperiode.

    SUCCESVOLLE REVALIDATIE NA EEN HEUPOPERATIE IN TILBURG

    Als u meer wilt weten over de revalidatie na een heupprothese in Tilburg, kunt u altijd contact met ons opnemen! U kunt uw vragen stellen via ons contactformulier of direct een afspraak maken voor een intakegesprek om uw behandeling te starten. Ons ervaren team staat voor u klaar om u te begeleiden bij uw revalidatie na een nieuwe heup in Tilburg, zodat u weer met plezier kunt bewegen. Als u liever direct met een van onze medewerkers spreekt, kunt u ons ook telefonisch bereiken op het volgende nummer: +31 850806149.

    ONZE WERKWIJZE

    VEELGESTELDE VRAGEN

    operatie
    Nieuwe
    Heup

    voorbereiden op de operatie
    Vaak is een operatie voor een nieuwe heup een geplande operatie. Hierdoor kun je op tijd starten met de voorbereidingen. Uit onderzoek blijkt dat hoe fitter mensen een operatie ingaan, des te beter de resultaten nadien. Minder complicaties en een snellere hersteltijd! Vief Leven is de aangewezen partner om ervoor te zorgen dat je wordt klaargestoomd voor de operatie.
    zo wordt je fit voor de operatie
    • Ga krachttraining doen voor een langere periode. Je bent nooit te oud om te beginnen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen op hoge leeftijd, die voorheen niet veel bewogen of weinig sportervaring hebben, enorm goede resultaten kunnen boeken op het gebied van spierkracht en spiermassa door middel van krachttraining.
    • Zorg voor voldoende calorieën om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Eet vooral eiwitrijke voeding. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen voor sterke botten en spieren. Eventueel kan de fysiotherapeut adviseren de voeding in samenwerking met een voedingscoach of diëtist aan te pakken.
    • Ga drie keer per week naar de fysiotherapeut, waarvan 30-60 minuten per keer en minimaal vier tot zes weken.
    wat is thuis belangrijk na de operatie?

    Het doel na een gewrichtsvervangende operatie is om iedere patiënt naar huis te kunnen sturen. Het liefst wordt revalidatie in een revalidatiecentrum dus vermeden. Soms is het nodig om vooraf enkele zaken te regelen. Vooral voor patiënten die kwetsbaar of alleenstaand zijn, is het van belang dat ze goed zelfredzaam zijn als ze naar huis mogen.
    Denk daarom aan het regelen van de volgende zaken:

    • Huishoudelijke ondersteuning
    • (Tijdelijke) thuiszorg
    • Familie/vrienden/buren ter ondersteuning
    • Maaltijdvoorziening en een volle koelkast
    • Sociale controle → op afgesproken tijden contact zoeken met een bekende om te checken of alles goed gaat. Zo kan bij bijzonderheden tijdig actie worden ondernomen.
    praktische tips na de heup operatie
    • Hulp bij het aantrekken van kousen (als er geen thuiszorg is).
    • Een lange schoenlepel.
    • Een grijpstok om spullen van de grond te kunnen rapen.
    • Krukken of een rollator regelen.
    • Eventueel beugels in het toilet of de badkamer en waar nodig een toiletverhoger.
    • Volle voorraadkasten voor als je niet in staat bent om boodschappen te doen.
    • Zorg dat het huis opgeruimd is en kleden en losse dingen zo veel mogelijk weg zijn. Dit verkleint het risico op vallen.
    • Zet alle veelgebruikte dagelijkse dingen bij elkaar. Zo hoef je niet teveel op verschillende plekken in het huis te zijn. Dit zorgt voor overzicht en gemak.