De diagnose gon (knie) artrose.

Gonartrose: oorzaken, symptomen en behandeling 

Gonartrose is de medische term voor knieartrose. Gon is de latijnse benaming voor de knie. Gonartrose wil dus zeggen knieartrose. Deze term wordt veel gebruikt door medisch specialisten en huisartsen en deze term kan mogelijk op de verwijzing naar de fysiotherapeut staan. Gonartrose of wel knieartrose is een aandoening die het kraakbeen aantast. Deze veranderingen kunnen zorgen voor een pijnlijke knie, stijfheid van het gewricht en een verminderde beweeglijkheid. In dit artikel leggen we je uit wat de meest voorkomende klachten zijn van gonartrose (knie artrose) en hoe wij dit behandelen.

Mogelijke oorzaken voor gonartrose

Naarmate we ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Dit is een natuurlijk proces en hoort bij het ouder worden net als het krijgen van grijze haren en rimpels van de huid. Ook kan het zijn dat genetische factoren een bijdrage leveren aan het sneller ontstaan van gonartrose (knie artrose). Een andere oorzaak is schade als gevolg van een forse blessure. Denk hier aan een scheur in de meniscus, botbreuk van of dicht bij het kniegewricht of soms ook een voorste kruisband blessure. Ook zien we dat sommige mensen een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van aandoeningen aan gewrichten, hier kan ook gonartrose (knie artrose) onder vallen. 

Schade aan de meniscus en knie artrose 

Helaas zien we vaak dat na schade aan de meniscus binnen een relatief korte periode er ook sprake kan zijn van startende gonartrose. De meniscus is een kraakbeenachtige structuur die fungeert als een schokdemper die het kraakbeen in de knie beschermt bij belasting als hardlopen en springen. Bij het krachtig buigen of draaien van de knie tijdens een ongeluk of sport kan er een scheur ontstaan in de meniscus. Wanneer deze scheur niet goed kan herstellen omdat deze zich bevindt in een zone waar herstel niet of minder mogelijk is, kan een meniscus operatie noodzakelijk zijn. Dit gebeurt door middel van een artroscopie oftewel een kijkoperatie. 

We maken onderscheid in twee typen meniscusoperaties. 

  • Meniscectomie: hier wordt het beschadigde deel van de meniscus weggehaald door het beschadigde deel weg te knippen. Dit heeft niet de voorkeur omdat de functie van de meniscus, schokdemping hierdoor zal afnemen.
  • Meniscopexie: wanneer de beschadiging geschikt is voor reparatie heeft dit altijd de voorkeur. De chirurg zal de randen van de meniscus aan elkaar hechten. Deze operatie wordt over het algemeen vaker uitgevoerd bij jongere patiënten waar de kans op herstel groter is. In ongeveer 10-20% van de gevallen kunnen deze hechtingen loslaten. Vaak wordt het beschadigde deel dan alsnog verwijderd middels een meniscectomie.  

Symptomen passend bij gonartrose (knie artrose)

De klachten die je kunt ervaren van knieartrose variëren van mild tot erger en nemen in de meeste gevallen ook toe in de tijd. Dit wil niet zeggen dat je constant ernstige klachten hoeft te ervaren van knieartrose, heftigere fases wisselen zich vaak af met milde periodes. De volgende symptomen kunnen aanwezig zijn: 

  • Pijn in het kniegewricht bij gonartrose is een veelvoorkomend symptoom. Het kan aanvoelen als een milde zeurende pijn, met name tijdens het opstarten in de ochtend of het weer op gang komen na langer gezeten te hebben. De pijn kan toenemen tijdens dagelijkse activiteiten. 
  • Stijfheid in de knieën is met name ook aanwezig na periodes van inactiviteit. Dit wil zeggen wanneer je weer gaat bewegen na langer stil te hebben gezeten. Deze stijfheid neemt echter af naarmate we meer gaan bewegen op een dag. Bewegingen die minder druk geven in de knie zoals bijvoorbeeld fietsen dragen bij aan het mobieler maken van het kniegewricht. 
  • Zwelling in de knie noemen we in de medische wereld ook wel hydrops. Deze zwelling ontstaat als gevolg van een laaggradig ontstekingsproces. Dit is vaak ook de reden waarom andere structuren zoals pezen en banden gevoelig worden in de knie. Het kraakbeen zelf heeft namelijk geen sensoren die pijn kunnen waarnemen. 
  • Beperkte mobiliteit ofwel beweeglijkheid van de knie. Artrose in de knie kan leiden tot minder mobiliteit in de knie. Met name zien we dat een strekbeperking voor problemen kan zorgen. Een goede strekfunctie is namelijk essentieel voor een normaal looppatroon. Wanneer dit ontbreekt, zien we dat de belasting op het gewricht significant toeneemt en je als ware in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Om deze reden zijn wij heel streng op het zo goed mogelijk naleven van een normaal looppatroon. Dit is ook een belangrijke pijler in onze behandelmethode. 

 

Behandelmogelijkheden bij gonartrose

Artrose is een niet omkeerbaar proces. Het kan dus helaas niet weggaan of volledig herstellen. Wel zijn er verschillende opties om symptomen te verlichten en de progressie van knieartrose te vertragen. Hieronder bespreken we de meest voor de hand liggende behandelvormen: 

Medicatie: pijnstilling en met name ontstekingsremmende medicatie kan een uitkomst bieden om de klachten te verminderen. Artrose is namelijk een vorm van een ontstekingsproces. Ontstekingsremmers maar ook paracetamol gaat dit ontstekingsproces tegen. 

Fysiotherapie, met name gerichte en adequate oefentherapie zorgen voor minder klachten van het kniegewricht. Het is belangrijk dat je kiest voor een praktijk die ervaren is in het begeleiden van knieartrose en waar de faciliteit toereikend is. Dit betekent voldoende variatie in oefeningen en apparatuur. Ook moet er een opbouw gemaakt kunnen worden in weerstand. Wanneer dit niet kan zal het lichaam heel gauw wennen aan de gekozen oefening en zal het daadwerkelijke effect van de oefeningen steeds afnemen. 

Afvallen: anders dan bij heupartrose is gewichtsreductie bij knieartrose bewezen effectief. Icm met fysiotherapie en sterker worden zal die minder druk geven in het kniegewricht. 

Injectie met corticosteroïden: een injectie kan tijdelijk wat verlichting bieden door het ontstekingsproces te verminderen in de knie. Ook zit er vaak een stofje in die de smering in het gewricht verbetert zodat je weer wat makkelijker kunt bewegen. 

Operatie: wanneer conservatieve behandeling niet het gewenste effect heeft, kan een gewrichtsvervangende operatie een optie zijn. Dit wordt altijd besloten door de behandelend medisch specialist. 

Conclusie

Gonartrose is de latijnse term voor knieartrose. Zoals uitgelegd is artrose niet omkeerbaar, wel zijn er verschillende behandelmogelijkheden om symptomen te verlichten en om te zorgen dat de dagelijkse activiteiten weer zonder beperking kunnen worden uitgevoerd. Bij vroegtijdige diagnose, samen met een adequaat behandelplan kunnen mensen met gonartrose vaak zonder  problemen actief blijven en hun kwaliteit van leven behouden. Vief Leven met artrose is een praktijk fysiotherapie gericht op het behandelen en begeleiden van mensen met heup- en knieartrose. Ook hebben we een innovatieve manier ontwikkeld om mensen met een totale heupprothese of knieprothese inzichtelijk en duurzaam te revalideren. 

Ruben Luijkx

Ruben Luijkx

Founder Vief leven

Als oprichter van Vief leven met artrose en ondernemer zijn we met onze praktijk vastberaden om een positieve impact te hebben op de maatschappij met het bieden van mensgerichte zorg. Met Vief leven met artrose streven we naar laagdrempelige fysiotherapie met een hoge kwaliteit en toegankelijk voor iedereen.

Ik geloof sterk in het begrijpen van de unieke doelen en behoeften van mensen met artrose gerelateerde klachten. Vief leven is een vetrouwde omgeving waarin deze doelstellingen behaald kunnen worden.

Vief Leven

Met Vief Leven willen we mensen met artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Blijf op de hoogte