Nieuwe knie revalidatie

Na het ondergaan van een nieuwe knieoperatie is een goed gestructureerd revalidatieplan essentieel voor een succesvol herstel. De fysiotherapeuten van Vief Leven zorgen voor een persoonlijk behandelplan op maat voor uw revalidatie na een nieuwe knie. Over het algemeen duurt het totale revalidatieproces na een knieprothese gemiddeld zes maanden, hoewel in sommige gevallen het herstel tot een jaar kan duren voordat alle gestelde doelen zijn bereikt. Samen met onze deskundige therapeuten werkt u naar een effectief en duurzaam herstel toe waardoor u weer met plezier kunt bewegen. Maak direct een afspraak!

3 fases revalidatie na knieprothese

De eerste fase van de revalidatie richt zich op het terugwinnen van de volledige beweeglijkheid van de knie, met als doel het herstellen van de buig- en strekfunctie. Een soepel bewegende knie staat centraal in deze fase, wat vaak de eerste weken van het herstelproces in beslag neemt. Als eenmaal deze beweeglijkheid is teruggekeerd, wordt de aandacht verlegd naar het ontwikkelen van een adequaat looppatroon, een cruciale stap die het verdere verloop van de revalidatie beïnvloedt.

Pas daarna kan begonnen worden met het opbouwen van kracht. Een nieuwe knie revalidatie bij Vief Leven wordt volledig aangepast aan uw persoonlijke proces voor effectieve fysiotherapie op maat.

MEER INFORMATIE OVER KNIEPROTHESEN

Bij aanhoudende en beperkende klachten veroorzaakt door bijvoorbeeld knieartrose kan een knieprothese een oplossing bieden. Deze ingreep omvat het vervangen van het aangetaste kniegewricht door een kunstgewricht, ontworpen om de functionaliteit van het originele gewricht zo goed mogelijk na te bootsen. Pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit is het resultaat van deze operatie, na een succesvolle revalidatie van een nieuwe knie.

ZIJN ER VERSCHILLENDE KNIEPROTHESEN?

Verschillende soorten knieprothesen zijn beschikbaar, afhankelijk van de locatie van de artrose en de voorkeur van de orthopedisch chirurg. Een totale knieprothese vervangt het gehele kniegewricht, terwijl een gedeeltelijke knieprothese slechts een deel van het gewricht vervangt, zoals bij schade aan de binnen- of buitenkant van de knie. Welke knieprothese u heeft gekregen, heeft natuurlijk invloed op de nieuwe knie revalidatie die het meest geschikt is voor u.

  VOOR WIE IS EEN KNIEPROTHESE GESCHIKT?

  Over het algemeen is een knieprothese bedoeld voor mensen met ernstige knieartrose, reumatoïde artritis of aanzienlijke kniebeschadiging die hun dagelijkse activiteiten niet meer adequaat kunnen uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een aanzienlijk beperkte loopafstand. Het is belangrijk om met een orthopedisch chirurg te overleggen om te bepalen of deze procedure geschikt is voor de specifieke situatie en om eventuele alternatieven te bespreken.

   WAT STAAT MIJ TE WACHTEN NA EEN KNIE OPERATIE?

   Een nieuwe knie is in principe direct na de operatie volledig belastbaar. Toch loop je de eerste weken met krukken om de knie in de eerste fase van de revalidatie wat te ontlasten. Met behulp van een fysiotherapeut leer je goed gebruik te maken van de krukken en leer je het juiste looppatroon met krukken aan. Dit is erg belangrijk omdat je het natuurlijke looppatroon zo goed mogelijk wil nabootsen.

   Na de operatie is de herkenbare pijn van de knie artrose vaak snel verdwenen. Het revalideren kan beginnen! De pijn die je voelt is grotendeels te wijten aan de operatie. Pijn rondom de wond is in de eerste weken normaal en kan soms wat langer aanhouden. Overleg altijd met je behandelend therapeut wanneer je twijfelt.

   HOE BEGINT DE REVALIDATIE NA EEN KNIEPROTHESE?

   Direct na de operatie is de nieuwe knie in principe volledig belastbaar, maar het gebruik van krukken kan nodig zijn om de knie in de eerste fase van de revalidatie te ontlasten. Onze deskundige fysiotherapeuten helpen u bij het juiste gebruik van de krukken en het aanleren van een correct looppatroon. Postoperatieve pijn is normaal en kan worden gevoeld rondom de wond, hoewel deze meestal snel afneemt. Wel moedigen we het aan om eventuele zorgen altijd te bespreken met uw behandelend therapeut. U kunt altijd bij ons terecht met al uw vragen.

   NIEUWE KNIE REVALIDATIE BEGINT MET FYSIOTHERAPIE AAN HUIS

   Na een knieoperatie biedt Vief Leven fysiotherapie aan huis in de eerste fase van de revalidatie. Dit omvat het gebruik van een Continuous Passive Motion (CPM) apparaat, ontworpen om de knie soepeler te laten buigen en strekken. De CPM beweegt de knie binnen vooraf ingestelde graden van buiging en strekking. Dankzij de compactheid en het lichte gewicht is dit apparaat geschikt voor gebruik in thuissituaties en kan het zelfs zelfstandig worden gebruikt.

   Zodra de beweeglijkheid van de knie is verbeterd, begint het proces van lopen zonder krukken meestal na vier tot zes weken. Na ongeveer twaalf weken wordt buiten fietsen in de meeste gevallen ook weer mogelijk. Tijdens deze periode wordt ook gewerkt aan het versterken van de spieren rondom de knie. In de dichtstbijzijnde praktijk van Vief Leven wordt luchtdruk gebruikt om de weerstand nauwkeurig te kunnen bepalen, wat zorgt voor een effectieve revalidatie na een nieuwe knie.

   Bij Vief Leven kan er individueel of in een groep worden getraind. In de loop van de revalidatie verwachten we je minimaal twee keer per week op onze locatie om te werken aan een volledig herstel, zodat je weer kan doen waar je energie van krijgt!

   EEN RUSTIGE EN DUURZAME REVALIDATIE NA KNIEPROTHESE

   Een belangrijke valkuil tijdens het herstelproces is het verlangen om te snel te veel te willen doen, vooral wanneer de knie al beter aanvoelt. Het is daarom van essentieel belang om de tijd te nemen voor de revalidatie en rust te nemen bij signalen zoals pijn, warmte en zwelling. Na een knieoperatie is het begrijpelijk dat u vragen heeft over het beheersen van pijn en het hervatten van activiteiten. Uw arts zal medicijnen voorschrijven om de pijn te beheersen, maar fysiotherapie speelt ook een cruciale rol bij het verbeteren van de kniefunctie en het onder controle krijgen van pijn. Bovendien is het belangrijk om de knie regelmatig te koelen om pijn te verminderen, bijvoorbeeld 3-4 keer per dag gedurende 10-15 minuten per sessie.

   HET EFFECT VAN REVALIDATIE NA EEN NIEUWE KNIE

   Een veel gestelde vraag na een totale knieprothese-operatie is of u weer actief kunt worden. In veel gevallen is dit mogelijk, maar het hangt af van uw individuele situatie en hoe goed uw herstel verloopt. Het is ook belangrijk om te weten welke activiteiten u wel en niet mag doen na de operatie. Uw behandelend specialist en fysiotherapeut zullen u hierover informeren. In de eerste periode na de operatie kunt u verwachten minder actief te zijn en zware belasting te vermijden.

   Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het herstelproces na een knieprothese-operatie. Het helpt bij het versterken van de knie, het herstellen van mobiliteit en het verbeteren van de functie.

   NIEUWE KNIE REVALIDATIE BIJ VIEF LEVEN

   Voor meer informatie over de revalidatie na een knieprothese, kunt u altijd contact met ons opnemen! U kunt uw vraag achterlaten via ons contactformulier of direct een intakegesprek aanvragen om uw behandeling te starten. Ons toegewijde team staat klaar om u te begeleiden bij uw revalidatie na een nieuwe knie zodat u daarna weer met plezier kunt bewegen. Als u liever direct met een van onze medewerkers spreekt, kunt u ons ook telefonisch bereiken op het volgende nummer: +31 850806149.

   ONZE WERKWIJZE

   VEELGESTELDE VRAGEN

   operatie
   Nieuwe
   knie

   voorbereiden op de operatie
   Vaak is een operatie voor een nieuwe knie een geplande operatie. Hierdoor kun je op tijd starten met de voorbereidingen. Uit onderzoek blijkt dat hoe fitter iemand een operatie ingaat, des te beter de resultaten zijn. Minder complicaties en een snellere hersteltijd. Vief Leven is de aangewezen partner om ervoor te zorgen dat je wordt klaargestoomd voor je operatie.
   zo wordt je fit voor de operatie
   • Krachttraining voor een langere periode. Je bent nooit te oud om hiermee te beginnen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen op latere leeftijd die voorheen niet veel bewogen, enorm goede resultaten boeken op het gebied van spierkracht en spiermassa door middel van krachttraining.
   • Voldoende calorie-inname om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Vooral eiwitrijke voeding. Eiwitten zijn onze bouwstenen voor sterke botten en spieren. Eventueel kan de fysiotherapeut adviseren de voeding in samenwerking met een voedingscoach of diëtist aan te pakken.
   • Drie keer per week naar de fysiotherapeut waarvan 30-60 minuten per keer, minimaal vier tot zes weken.
   wat is thuis belangrijk na de operatie?
   Het doel na een gewrichtsvervangende operatie is om zo snel mogelijk in de eigen thuissituatie verder te herstellen. Het liefst wordt revalidatie in een revalidatiecentrum dus vermeden. Soms is het nodig om vooraf enkele zaken te regelen. Vooral voor mensen die kwetsbaar en/of alleenstaand zijn, is het van belang dat ze zelfredzaam zijn wanneer ze naar huis gaan. Denk daarom aan het regelen van de volgende zaken:

   • Huishoudelijke ondersteuning
   • (Tijdelijke) thuiszorg
   • Familie/vrienden/buren ter ondersteuning
   • Maaltijdvoorziening en een volle koelkast
   • Sociale controle → op afgesproken tijden contact zoeken met een bekende om te checken of alles goed gaat. Zo kan bij bijzonderheden tijdig actie worden ondernomen.
   praktische tips na de knie operatie
   • Hulp bij het aantrekken van kousen (als er geen thuiszorg is).
   • Een lange schoenlepel.
   • Een grijpstok om spullen van de grond te kunnen rapen.
   • Krukken of een rollator regelen.
   • Eventueel beugels in het toilet of de badkamer en waar nodig een toiletverhoger.
   • Volle voorraadkasten voor als je niet in staat bent om boodschappen te doen.
   • Zorg dat het huis opgeruimd is en kleden en losse dingen zo veel mogelijk weg zijn. Dit verkleint het risico op vallen.
   • Zet alle veelgebruikte dagelijkse dingen bij elkaar. Zo hoef je niet teveel op verschillende plekken in het huis te zijn. Dit zorgt voor overzicht en gemak.