Ik heb een Kunstknie Gekregen: Hoe Verder?

contact fysiotherapie vief leven

Wanneer je te horen hebt gekregen dat het nodig is om een kunstknie te laten plaatsen, brengt dit waarschijnlijk veel vragen en onzekerheden met zich mee. Wat gaat er gebeuren na de operatie? Heb ik veel pijn? Wat mag ik allemaal wel niet zo net na de operatie? En hoe ga je weer een actief en pijnvrij leven leiden met je nieuwe knie? Bij Vief Leven ondersteunen we mensen in hun herstel en streven we ernaar om hun kwaliteit van leven te verbeteren na deze ingrijpende operatie. In deze blog bespreken we de stappen na het krijgen van een kunstknie en hoe je weer verder kunt met een actief en gezond leven.

Wat is een Kunstknie?

Een kunstknie, ook wel knieprothese genoemd, is een vervanging van het kniegewricht door een prothese. Dit wordt meestal gedaan wanneer het kraakbeen in de knie ernstig beschadigd is door artrose, reuma of mogelijk een ander gewrichtsprobleem. Wanneer conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie, pijnmedicatie of injecties niet meer voldoende helpen, kan een knieprothese de oplossing bieden om weer pijnvrij te kunnen bewegen.

knie prothese fysiotherapie praktijk vief leven in Tilburg

De Voorbereiding op de Operatie – Better in, Better out

Voordat je de operatie ondergaat, is goede voorbereiding essentieel. Het is belangrijk om je lichaam zo sterk en fit mogelijk te houden. Hoe sterker je spieren rondom de knie zijn, hoe beter je lichaam zal herstellen na de operatie. In onze fysiotherapiepraktijk werken we aan het versterken van de quadriceps, hamstrings en bilspieren, omdat deze een belangrijke rol spelen in het stabiliseren van de knie. Daarnaast richten we ons ook op het verbeteren van je mobiliteit, balans en conditie.

“Better in, better out” is een principe dat stelt dat hoe fitter en sterker je een operatie ingaat, hoe beter je zult herstellen. Dit betekent dat een goede fysieke voorbereiding, zoals het versterken van spieren, verbeteren van mobiliteit en optimaliseren van je conditie, kan helpen om complicaties te verminderen en het herstelproces te versnellen. In fysiotherapie en revalidatie wordt dit concept vaak toegepast om ervoor te zorgen dat patiënten met een betere uitgangspositie de operatie ondergaan en daardoor ook sneller en effectiever herstellen na de ingreep.

Een goede voorbereiding kan helpen om het revalidatieproces te versnellen en complicaties te minimaliseren. Bespreek met je fysiotherapeut een op maat gemaakt oefenprogramma dat je helpt om in optimale conditie te zijn voor de ingreep. Bij ons ben je altijd welkom om dit traject te volgen voor je aanstaande operatie! 

De Operatie en Directe Herstelperiode

Na de operatie begint het revalidatieproces direct. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je been te ontzien, is het juist belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met bewegen, uiteraard onder begeleiding van een fysiotherapeut. De eerste dagen na de operatie zullen in het teken staan van het verminderen van zwelling, het controleren van de pijn en het voorzichtig beginnen met het oefenen van basisbewegingen zoals buigen en strekken van de knie.

Eerste Fase van Revalidatie: De Eerste 6 Weken

De eerste zes weken na de operatie zijn cruciaal voor een succesvol herstel. In deze fase ligt de focus op het verbeteren van de mobiliteit van de knie, het verminderen van pijn en zwelling, en het opbouwen van kracht en stabiliteit in de spieren rondom de knie. Dit is vaak de meest uitdagende fase van het herstelproces, maar ook de belangrijkste.

spieren versterken fysiotherapie

Bij Vief Leven werken we nauw samen om je door deze fase heen te helpen. Een van onze belangrijkste doelen is het verbeteren van de kniefunctie en het herwinnen van een goed bewegingspatroon. Dit gebeurt door middel van gecontroleerde, progressieve oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid en het versterken van de spieren rondom de knie. Een van de hulpmiddelen die hierbij vaak wordt ingezet, is de Continuous Passive Motion (CPM)-machine. Deze machine helpt om de mobiliteit van de knie te verbeteren door het gewricht passief te bewegen zonder dat je zelf kracht hoeft te zetten. Voor veel patiënten kan het gebruik van CPM in combinatie met fysiotherapie aan huis een effectief en comfortabel onderdeel van hun revalidatie zijn.

Daarnaast besteden we aandacht aan het herstel van je looppatroon. Het opnieuw leren lopen zonder te veel belasting op je knie kan lastig zijn, vooral omdat je lichaam vaak gewend is geraakt aan een aangepast looppatroon door de pijn die je had voor de operatie.

Tweede Fase van Revalidatie: 6 tot 12 Weken na de Operatie

Na de eerste zes weken komt de focus te liggen op het verder verbeteren van je mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen. In deze fase zal je fysiotherapeut de oefeningen verder uitbreiden en je uitdagen om je knie op verschillende manieren te belasten. Denk hierbij aan functionele oefeningen zoals squats, traplopen en balansoefeningen.

Bij Vief Leven houden we rekening met je persoonlijke doelen. Misschien wil je weer gaan wandelen, fietsen of zelfs sporten. We passen het oefenprogramma aan op wat voor jou belangrijk is, zodat je niet alleen pijnvrij kunt bewegen, maar ook weer kunt genieten van je dagelijkse activiteiten.

In deze fase is het ook belangrijk om te blijven werken aan je conditie. Lichamelijke activiteit draagt bij aan een goed herstel en helpt om het risico op complicaties te verkleinen. Het kan nuttig zijn om te gaan zwemmen, fietsen of wandelen om je conditie op peil te houden en tegelijkertijd je knie te ontlasten.

Derde Fase van Revalidatie: Na 12 Weken

Na 12 weken ben je waarschijnlijk al goed op weg naar herstel, maar het proces is nog niet voorbij. Het kan tot een jaar duren voordat je volledig hersteld bent van een knieprothese, en gedurende deze periode is het belangrijk om je oefeningen te blijven doen.

In deze fase ligt de nadruk op het terugkrijgen van volledige functionaliteit van de knie. Dit betekent dat je niet alleen pijnvrij kunt bewegen, maar ook dat je de kracht, stabiliteit en coördinatie hebt om weer volop deel te nemen aan het dagelijks leven en je hobby’s. Voor sommige mensen kan dit betekenen dat ze terugkeren naar sport, terwijl anderen gewoon weer pijnvrij willen wandelen of fietsen.

Bij Vief Leven helpen we je om je mobiliteit en kracht verder te optimaliseren. We richten ons op functionele training die aansluit bij je dagelijkse activiteiten en zorgen ervoor dat je je zelfvertrouwen terug krijgt in het gebruik van je knie. We willen ervoor zorgen dat je knie niet alleen pijnvrij is, maar ook sterk en stabiel genoeg is om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te kunnen.

vief leven fysiotherapie na kunstknie in tilburg

Leven met een Kunstknie: Wat Kun je Verwachten?

Een kunstknie kan een nieuw hoofdstuk in je leven zijn, met minder pijn en meer vrijheid in je bewegingen. Het is echter belangrijk om te weten dat je knie nooit exact hetzelfde zal aanvoelen als voorheen. Sommige mensen ervaren een lichte stijfheid of een vreemd gevoel bij bepaalde bewegingen. Het is normaal dat je lichaam wat tijd nodig heeft om te wennen aan de prothese. Een herkenbare “klik” of “knak” bij een knieprothese kan soms voorkomen en is meestal niet schadelijk. Dit geluid ontstaat doordat de verschillende onderdelen van de prothese tijdens beweging tegen elkaar aan komen of wanneer de pezen over het implantaat glijden. Hoewel het vreemd kan aanvoelen of klinken, veroorzaakt het meestal geen pijn en is het een normaal verschijnsel bij sommige knieprothesen. Mocht het geluid gepaard gaan met pijn of zwelling, dan is het wel verstandig om contact op te nemen met je arts of fysiotherapeut.

Een positieve houding en toewijding aan je revalidatieprogramma zijn essentieel voor een succesvol herstel. Blijf in beweging, blijf werken aan je kracht en mobiliteit, en wees niet bang om hulp te vragen als je ergens tegenaan loopt.

Conclusie

Het krijgen van een kunstknie kan een enorm verschil maken in je leven, vooral als je jarenlang hebt geworsteld met pijn en beperkte mobiliteit door artrose of andere knieproblemen. Bij Praktijk Vief Leven met Artrose Fysiotherapie ondersteunen we je op weg naar herstel, zodat je weer kunt genieten van een actief en pijnvrij leven. Door een gestructureerd revalidatieprogramma, persoonlijke begeleiding en een focus op zowel fysieke als mentale aspecten van herstel, helpen we je om het meeste uit je nieuwe knie te halen.

Met de juiste begeleiding en inzet kun je na een knieprothese weer volop genieten van je dagelijks leven en de activiteiten die je graag doet.

 

Ruben Luijkx

Ruben Luijkx

Founder Vief leven

Als oprichter van Vief leven met artrose en ondernemer zijn we met onze praktijk vastberaden om een positieve impact te hebben op de maatschappij met het bieden van mensgerichte zorg. Met Vief leven met artrose streven we naar laagdrempelige fysiotherapie met een hoge kwaliteit en toegankelijk voor iedereen.

Ik geloof sterk in het begrijpen van de unieke doelen en behoeften van mensen met artrose gerelateerde klachten. Vief leven is een vetrouwde omgeving waarin deze doelstellingen behaald kunnen worden.

Vief Leven

Met Vief Leven willen we mensen met artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Blijf op de hoogte