TRAINEN MET LUCHTDRUK

De fitnessapparaten van Keiser zijn anders dan standaard krachtapparatuur. Misschien ben je wel gewend aan de apparaten met stapels gewichtjes die je kunt instellen met een pin. Keiser in tegenstelling werkt op pneumatische druk (luchtdruk). 

Een voordeel van het trainen met de apparatuur van keiser is dat de weerstand gedurende je hele bewegingstraject gelijk blijft. Dit is bij de traditionele fitnessapparatuur niet het geval. Hierbij zien we namelijk dat de kracht verandert in iedere hoek van de beweging. Iets wat niet altijd wenselijk is. Bij de traditionele apparatuur wordt vaak veel kracht geleverd aan de start van de beweging en aan het eind, maar zie je een ‘dip’ in het middentraject onder invloed van zwaartekracht en momentum. Meer snelheid heeft hierbij een negatieve invloed op de hoeveelheid belasting in je bewegingstraject. Bij de apparatuur van keiser hebben we dit dus niet. Hier blijft ook op hoge snelheden de weerstand constant. 

Een voordeel dat de constante weerstand met zich meebrengt is dat we daardoor geen piekbelasting op gewrichten, spieren en pezen krijgen en we dus altijd verantwoord kunnen trainen, zowel met mensen die minder belastbaar zijn door bijvoorbeeld een operatie of artrose klachten

Een ander voordeel ten opzichte van de traditionele apparatuur is dat we met zeer kleine stapjes de weerstand kunnen verhogen. Waar dit bij traditionele apparatuur vaak in stappen van bijvoorbeeld 2,5/5kg gaat, kan dat op de apparatuur van keiser met stappen van 100 gram. Dit geeft ons de mogelijkheid erg goed gedoseerd te trainen.

Naast de patiëntengroep die wat minder goed belastbaar is, is apparatuur van keiser ook uitermate geschikt om in te zetten in latere fases van revalidatie. We kunnen namelijk ook trainen met hele hoge weerstanden, en bij bepaalde apparaten zelfs extra gewicht schijven toevoegen. Met behulp van trainingsapparatuur van keiser hebben we de mogelijkheid om alle aspecten van training aan te stippen. 

We kunnen werken aan maximale kracht, maar ook aan snelheid en natuurlijk alles ertussenin. Zo kunnen wij van iedere revalidatie een sportspecifieke training maken om je prestaties zoveel mogelijk te optimaliseren. 

De apparatuur van keiser zorgt ervoor dat wij iedere patiënt optimaal kunnen laten revalideren. Wil jij kennis maken met de nieuwe apparatuur van Keiser? Dat kan!. Overleg met jouw fysiotherapeut wanneer er een plekje vrij is op onze locatie in Tilburg West. 

Revalideer je op dit moment nog niet in onze praktijk, maar heb je wel klachten waar je eens naar wil laten kijken? Neem contact met ons op via het onderstaande formulier of bel ons direct om een afspraak in te plannen.

Ruben Luijkx

Ruben Luijkx

Founder Vief leven

Als oprichter van Vief leven met artrose en ondernemer in de zorg ben ik vastberaden om een positieve impact te hebben op de maatschappij met het bieden van mensgerichte zorg. Met Vief leven met artrose streven we naar laagdrempelige fysiotherapie met een hoge kwaliteit en toegankelijk voor iedereen.

Ik geloof sterk in het begrijpen van de unieke doelen en behoeften van mensen met artrose gerelateerde klachten. Vief leven is een vetrouwde omgeving waarin deze doelstellingen behaald kunnen worden.

Vief Leven

Met Vief Leven willen we mensen met artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Blijf op de hoogte

Pijnverlichting bij Artrose: De Kracht van Fysiotherapie

vief leven fysiotherapie

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het kan het dagelijks leven ernstig beïnvloeden door pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit van de gewrichten. Dagelijkse beperkingen worden met name ervaren in de knieën en heupen. De zoektocht naar effectieve behandelingen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren, leidt vaak tot fysiotherapie. In deze blog bespreken we hoe gerichte fysiotherapie kan helpen bij het verlichten van pijn en het verbeteren van mobiliteit vooral bij knie en heupartrose. 

De uitdaging van artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage  genoemd en ontstaat wanneer het beschermende kraakbeen in de gewrichten geleidelijk minder wordt. Dit leidt vaak tot pijn, zwelling en het minder goed kunnen bewegen. Vooral de knie- en heupgewrichten zijn vaak aangedaan, wat dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en zelfs zitten tot een uitdaging kan maken. Artrose is een onomkeerbaar proces. Helaas is het een vorm van chronische aandoening. Maar we kunnen wel de symptomen die artrose met zich meebrengen aanzienlijk verminderen. Dit door de juiste vorm van behandeling in te zetten.

vief leven fysio tilburg
fysiotherapie artrose tilburg

Het belang van fysiotherapie bij artrose

Fysiotherapie speelt vaak een grote rol bij het controleren van de symptomen van artrose. Het is echt meer dan alleen het doen van oefeningen. Het gaat om een brede benadering die zich richt op het verbeteren van functionaliteit, het verlichten van pijn en het bevorderen van een gezonde levensstijl. 

Een op maat gemaakt plan

Een op maat gemaakt fysiotherapieplan voor artrose richt zich op verschillende belangrijke aspecten:

 1. Kracht en Stabiliteit: Het versterken van de spieren rond de gewrichten is essentieel om extra ondersteuning te kunnen bieden. Specifieke oefeningen zoals beenheffingen, quadricepsversterkende oefeningen en heupabductorversterking worden vaak aanbevolen. Het is hierin belangrijk om na een periode van gewenning ook echt aan training te doen. Het evenwicht hierin is erg lastig en dit kun je het beste doen onder begeleiding. Er moet namelijk voldoende getraind worden om ook daadwerkelijk echt sterker te worden maar u moet ook bewaken dat de klachten niet onnodig worden uitgelokt. 
 2. Flexibiliteit en Rekken: Regelmatige rekoefeningen helpen om de flexibiliteit te behouden en stijfheid te verminderen. Het rekken van het kapsel van het gewricht kan zorgen voor een beter beweegpatroon in dagelijkse handelingen. 
 3. Mobiliteitsoefeningen: Lichte aerobische activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen bevorderen de algehele mobiliteit zonder de gewrichten te overbelasten. Dit helpt ook bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
 4. Pijnmanagement Technieken: Naast fysieke oefeningen kunnen technieken zoals ijs- en warmtebehandeling, massage worden ingezet om de pijn te verlichten.
 5. Educatie en Advies: Patiënten worden voorzien van informatie over de juiste dosering van belasting en bewegingspatronen om de belasting op de gewrichten te minimaliseren tijdens dagelijkse activiteiten. Advies over gewichtsbeheersing en gezonde voeding kan ook onderdeel zijn van het behandelplan, aangezien overgewicht extra druk op de gewrichten kan veroorzaken.
  artrose heup behandeling tilburg

  Resultaten en vooruitgang

  Er zijn veel voordelen van fysiotherapie bij patiënten met artroseklachten. Patiënten geven vaak een vermindering van pijn, een toename in mobiliteit en een verbeterde kwaliteit van leven aan. Door regelmatige oefening en therapie kunnen veel mensen weer deelnemen aan activiteiten die ze voorheen moesten vermijden. Hoewel de vooruitgang geleidelijk kan zijn, is consistentie de sleutel tot succes. Het is echt een kwestie van een lange adem. Geef dus niet te snel op. Voordat je echt effect kan merken gaat er vaak een periode van 6-12 weken overheen. 

   

  Het mentale aspect van revalideren met artrose

  Revalideren van artrose omvat meer dan alleen fysieke oefeningen. Het heeft ook een groot mentaal aspect. Het omgaan met langdurige pijnklachten en kan emotioneel uitdagend zijn. Fysiotherapie kan hier een belangrijke rol in spelen door:

  • Pijneducatie: Patiënten leren begrijpen hoe pijn werkt en hoe ze ermee om kunnen gaan, wat hun angst kan verminderen en hun zelfmanagement kan verbeteren.
  • Psychologische Ondersteuning: Het aanbieden van psychologische ondersteuning of doorverwijzing naar een specialist kan helpen bij het omgaan met de emotionele aspecten van artrose.
  • Motivatie en Doorzettingsvermogen: Fysiotherapie kan patiënten motiveren en ondersteunen om door te gaan, zelfs als de vooruitgang traag lijkt. Het is belangrijk om te beseffen dat consistentie en doorzettingsvermogen erg belangrijk zijn voor succes.

  De kracht van doorzettingsvermogen

  Het beheersen van artrose vereist inzet en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om te beseffen dat de voordelen van fysiotherapie niet onmiddellijk merkbaar zijn, maar dat consistente inspanning uiteindelijk voor verbetering kan zorgen. Fysiotherapie biedt een veilige en effectieve manier om de symptomen van artrose te beheersen, wat uiteindelijk leidt tot een actiever en gelukkiger leven.

  Artrose hoeft niet het einde te betekenen van een actief en plezierig leven. Met de juiste fysiotherapeutische aanpak kunnen de symptomen aanzienlijk worden verminderd, en kan de mobiliteit worden verbeterd. In onze gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk wordt gewerkt met op maat gemaakte behandelplannen, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde technieken. Dit allemaal om de last van artrose te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

  Als u worstelt met de symptomen van artrose, overweeg dan om contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Samen kunt u werken aan een pijnvrij en actiever leven, waardoor u weer kunt genieten van de dingen die voorheen moeilijk of onmogelijk leken. Fysiotherapie kan de sleutel zijn tot het herwinnen van uw bewegingsvrijheid. Neem vandaag nog contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. 

   

  Richie Brouwer

  Richie Brouwer

  Fysiotherapeut Vief leven

  Ieder mens is anders, en ieders artroseklachten eveneens. Het is daarom zo belangrijk om persoonsgericht te werk te gaan en de persoonlijke doelen en behoeftes in kaart te brengen. Onderbouwd met wetenschap en informatie kunnen we fysiotherapie zo efficiënt en doelgericht mogelijk aanbieden. Door daarnaast ook nog eens ons resultaat te meten, zijn we transparant en weten we wat we samen hebben bereikt.