Effectieve revalidatie na een gebroken heup

fysiotherapie gebroken heup revalidatie

Een gebroken heup is een van de meest voorkomende verwondingen bij oudere volwassenen. Jaarlijks worden wereldwijd miljoenen mensen getroffen door een gebroken heup. In Nederland alleen al zijn er jaarlijks ongeveer 24.000 heupfracturen, dit is de medische term voor een botbreuk in de heup. Deze blessure kan leiden tot ernstige gevolgen zoals langdurige immobiliteit, verlies van onafhankelijkheid en een verhoogd risico op complicaties zoals infecties en trombose. Zaken om goed op te letten dus. 

Effectieve revalidatie na een gebroken heup is essentieel om deze risico’s te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Fysiotherapie speelt hierbij een cruciale rol. Bij Vief Leven in Tilburg zijn we gespecialiseerd in de revalidatie van heup- en knieartrose en bieden we op maat gemaakte revalidatieprogramma’s aan. In deze blog bespreken we hoe de revalidatie na een heupfractuur eruitziet en hoe onze aanpak bijdraagt aan een sneller en duurzaam herstel.

Opereren of niet? 

De beslissing om al dan niet te opereren bij een gebroken heup hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van de breuk, de algehele gezondheidstoestand van de persoon en de mate van beperking.

In de meeste gevallen wordt een operatie aanbevolen om de breuk te stabiliseren, dit om de mobiliteit van de persoon zo snel mogelijk te herstellen. Dit betekent dat er relatief snel bewogen mag worden na een geopereerde heup. Operaties kunnen variëren van het plaatsen van schroeven en platen tot het plaatsen van een volledige heupprothese ofwel een nieuwe heup. Dit is afhankelijk van de ernst en locatie van de fractuur. 

Bij sommige personen, vooral bij zeer kwetsbare ouderen of mensen met andere aandoeningen, ook wel comorbiditeit, kan een niet-operatieve behandeling overwogen worden. Deze benadering richt zich op pijnmanagement en mobilisatie met behulp van hulpmiddelen zoals rollators en fysiotherapie. Een niet-operatieve behandeling kan geschikt zijn voor personen waar het risico van een operatie te groot is en niet opwegen tegen de potentiële voordelen.

fysiotherapie na gebroken heup revalidatie
fysiotherapie heup revalidatie

Fysiotherapie na een heupoperatie

Direct na de operatie begint de eerste fase van de revalidatie. Dit omvat meestal:

 • Pijnmanagement: Het beheersen van pijn is essentieel voor een effectief herstel. Uw fysiotherapeut zal samen met uw arts werken om een plan op te stellen.
 • Mobilisatie: Binnen enkele dagen na de operatie wordt begonnen met zachte mobilisatie-oefeningen om stijfheid te voorkomen en de bloedcirculatie te bevorderen.

De volgende stap

Na de eerste fase van revalidatie, verschuift de focus naar het herwinnen van kracht, flexibiliteit en balans. Denk hierbij aan:

 • Krachttraining: Het versterken van de spieren rond de heup en het been is cruciaal. Dit kan variëren van eenvoudige beenheffingen tot oefeningen met weerstand.
 • Balansoefeningen: Omdat een gebroken heup uw evenwicht ernstig kan verstoren, zijn balansoefeningen essentieel om uw stabiliteit te herstellen en het risico op vallen te verminderen.
 • Mobiliteitsoefeningen: Het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de heup helpt bij dagelijkse activiteiten en vermindert de kans op verdere blessures.
revalidatie na gebroken heup

Trainen met luchtdruk

Een innovatieve methode die we bij Vief Leven Praktijk Fysiotherapie in Tilburg toepassen voor revalidatie na een gebroken heup is trainen met luchtdruk. Deze techniek maakt gebruik van speciale apparatuur die luchtdruk inzet als weerstand in plaats van traditionele gewichten. Dit biedt een gecontroleerde en veilige manier om te beginnen met krachttraining en mobilisatie, zelfs kort na de operatie.

Trainen met luchtdruk heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan de weerstand nauwkeurig worden aangepast aan de individuele behoeften van de persoon, wat essentieel is voor een veilig herstelproces. Ten tweede zorgt de gelijkmatige en soepele weerstand voor een verminderde belasting op de gewrichten, wat helpt bij het voorkomen van pijnklachten.

Deze methode stelt patiënten in staat om snel te beginnen met het herwinnen van kracht en mobiliteit, wat cruciaal is voor een effectief herstel. Door vroegtijdig en consistent te trainen, kunnen patiënten hun revalidatieproces versnellen, hun zelfstandigheid terugkrijgen en het risico op complicaties verminderen. Bij Vief Leven Praktijk Fysiotherapie integreren we deze technologie in onze gepersonaliseerde revalidatieprogramma’s om optimale resultaten te bereiken.

 

Het belang van regelmatig evaluatie: wanneer is het goed genoeg?

Bij Vief Leven hechten we veel waarde aan een transparante en data-gedreven aanpak voor revalidatie na een gebroken heup. Regelmatige evaluatiemomenten zijn essentieel om de voortgang te monitoren en het revalidatieprogramma indien nodig bij te stellen.

In onze praktijk wordt de training geregistreerd en nauwkeurig gemonitord.  Onze programma’s helpen ons bij het analyseren van de prestaties en vooruitgang waardoor we inzicht krijgen in welke oefeningen effectief zijn en welke mogelijk aangepast moeten worden. Dit stelt ons in staat om een zeer gepersonaliseerd en dynamisch revalidatieprogramma te bieden.

Door gebruik te maken van deze data-analyse kunnen we problemen vroegtijdig signaleren. Onze software ondersteunt ook bij het documenteren van verbeteringen in kracht, mobiliteit en algehele functionaliteit, waardoor patiënten gemotiveerd blijven door de zichtbare vooruitgang in hun herstelproces.

Het belang van een gepersonaliseerd revalidatieprogramma

Elke patiënt is uniek en daarom is een gepersonaliseerd revalidatieprogramma essentieel. Bij Vief Leven maken we gebruik van gedetailleerde evaluaties om een revalidatieplan op maat te ontwikkelen dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en doelen. Regelmatige evaluaties en aanpassingen van het plan zorgen ervoor dat u op het juiste pad blijft naar volledig herstel.

Langetermijnonderhoud en preventie

Na de intensieve revalidatiefase is het mogelijk om een onderhoudsprogramma te volgen om uw verbeteringen te behouden en verdere blessures te voorkomen. Dit kan bestaan uit regelmatige fysiotherapiesessies, thuisoefeningen en deelname aan laagdrempelige fitnessactiviteiten. Preventieve maatregelen, zoals het verbeteren van de thuisomgeving om vallen te voorkomen, zijn ook erg cruciaal.

Waarom kiezen voor Vief Leven Praktijk Fysiotherapie in Tilburg?

Bij Vief Leven Praktijk Fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in de revalidatie van heup- en knieartrose en hebben we uitgebreide ervaring met de revalidatie na een gebroken heup. Ons team van deskundige fysiotherapeuten biedt een gespecialiseerde benadering die fysieke, mentale en emotionele aspecten van herstel omvat. Onze gepersonaliseerde programma’s en moderne faciliteiten zorgen ervoor dat u de best mogelijke zorg krijgt op uw weg naar herstel. Maak snel een afspraak en kom langs in onze praktijk of neem contact op voor fysiotherapie aan huis!

Richie Brouwer

Richie Brouwer

Fysiotherapeut Vief leven

Ieder mens is anders, en ieders artroseklachten eveneens. Het is daarom zo belangrijk om persoonsgericht te werk te gaan en de persoonlijke doelen en behoeftes in kaart te brengen. Onderbouwd met wetenschap en informatie kunnen we fysiotherapie zo efficiënt en doelgericht mogelijk aanbieden. Door daarnaast ook nog eens ons resultaat te meten, zijn we transparant en weten we wat we samen hebben bereikt. 

Pijnverlichting bij Artrose: De Kracht van Fysiotherapie

vief leven fysiotherapie

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het kan het dagelijks leven ernstig beïnvloeden door pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit van de gewrichten. Dagelijkse beperkingen worden met name ervaren in de knieën en heupen. De zoektocht naar effectieve behandelingen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren, leidt vaak tot fysiotherapie. In deze blog bespreken we hoe gerichte fysiotherapie kan helpen bij het verlichten van pijn en het verbeteren van mobiliteit vooral bij knie en heupartrose. 

De uitdaging van artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage  genoemd en ontstaat wanneer het beschermende kraakbeen in de gewrichten geleidelijk minder wordt. Dit leidt vaak tot pijn, zwelling en het minder goed kunnen bewegen. Vooral de knie- en heupgewrichten zijn vaak aangedaan, wat dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en zelfs zitten tot een uitdaging kan maken. Artrose is een onomkeerbaar proces. Helaas is het een vorm van chronische aandoening. Maar we kunnen wel de symptomen die artrose met zich meebrengen aanzienlijk verminderen. Dit door de juiste vorm van behandeling in te zetten.

vief leven fysio tilburg
fysiotherapie artrose tilburg

Het belang van fysiotherapie bij artrose

Fysiotherapie speelt vaak een grote rol bij het controleren van de symptomen van artrose. Het is echt meer dan alleen het doen van oefeningen. Het gaat om een brede benadering die zich richt op het verbeteren van functionaliteit, het verlichten van pijn en het bevorderen van een gezonde levensstijl. 

Een op maat gemaakt plan

Een op maat gemaakt fysiotherapieplan voor artrose richt zich op verschillende belangrijke aspecten:

 1. Kracht en Stabiliteit: Het versterken van de spieren rond de gewrichten is essentieel om extra ondersteuning te kunnen bieden. Specifieke oefeningen zoals beenheffingen, quadricepsversterkende oefeningen en heupabductorversterking worden vaak aanbevolen. Het is hierin belangrijk om na een periode van gewenning ook echt aan training te doen. Het evenwicht hierin is erg lastig en dit kun je het beste doen onder begeleiding. Er moet namelijk voldoende getraind worden om ook daadwerkelijk echt sterker te worden maar u moet ook bewaken dat de klachten niet onnodig worden uitgelokt. 
 2. Flexibiliteit en Rekken: Regelmatige rekoefeningen helpen om de flexibiliteit te behouden en stijfheid te verminderen. Het rekken van het kapsel van het gewricht kan zorgen voor een beter beweegpatroon in dagelijkse handelingen. 
 3. Mobiliteitsoefeningen: Lichte aerobische activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen bevorderen de algehele mobiliteit zonder de gewrichten te overbelasten. Dit helpt ook bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
 4. Pijnmanagement Technieken: Naast fysieke oefeningen kunnen technieken zoals ijs- en warmtebehandeling, massage worden ingezet om de pijn te verlichten.
 5. Educatie en Advies: Patiënten worden voorzien van informatie over de juiste dosering van belasting en bewegingspatronen om de belasting op de gewrichten te minimaliseren tijdens dagelijkse activiteiten. Advies over gewichtsbeheersing en gezonde voeding kan ook onderdeel zijn van het behandelplan, aangezien overgewicht extra druk op de gewrichten kan veroorzaken.
  artrose heup behandeling tilburg

  Resultaten en vooruitgang

  Er zijn veel voordelen van fysiotherapie bij patiënten met artroseklachten. Patiënten geven vaak een vermindering van pijn, een toename in mobiliteit en een verbeterde kwaliteit van leven aan. Door regelmatige oefening en therapie kunnen veel mensen weer deelnemen aan activiteiten die ze voorheen moesten vermijden. Hoewel de vooruitgang geleidelijk kan zijn, is consistentie de sleutel tot succes. Het is echt een kwestie van een lange adem. Geef dus niet te snel op. Voordat je echt effect kan merken gaat er vaak een periode van 6-12 weken overheen. 

   

  Het mentale aspect van revalideren met artrose

  Revalideren van artrose omvat meer dan alleen fysieke oefeningen. Het heeft ook een groot mentaal aspect. Het omgaan met langdurige pijnklachten en kan emotioneel uitdagend zijn. Fysiotherapie kan hier een belangrijke rol in spelen door:

  • Pijneducatie: Patiënten leren begrijpen hoe pijn werkt en hoe ze ermee om kunnen gaan, wat hun angst kan verminderen en hun zelfmanagement kan verbeteren.
  • Psychologische Ondersteuning: Het aanbieden van psychologische ondersteuning of doorverwijzing naar een specialist kan helpen bij het omgaan met de emotionele aspecten van artrose.
  • Motivatie en Doorzettingsvermogen: Fysiotherapie kan patiënten motiveren en ondersteunen om door te gaan, zelfs als de vooruitgang traag lijkt. Het is belangrijk om te beseffen dat consistentie en doorzettingsvermogen erg belangrijk zijn voor succes.

  De kracht van doorzettingsvermogen

  Het beheersen van artrose vereist inzet en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om te beseffen dat de voordelen van fysiotherapie niet onmiddellijk merkbaar zijn, maar dat consistente inspanning uiteindelijk voor verbetering kan zorgen. Fysiotherapie biedt een veilige en effectieve manier om de symptomen van artrose te beheersen, wat uiteindelijk leidt tot een actiever en gelukkiger leven.

  Artrose hoeft niet het einde te betekenen van een actief en plezierig leven. Met de juiste fysiotherapeutische aanpak kunnen de symptomen aanzienlijk worden verminderd, en kan de mobiliteit worden verbeterd. In onze gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk wordt gewerkt met op maat gemaakte behandelplannen, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde technieken. Dit allemaal om de last van artrose te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

  Als u worstelt met de symptomen van artrose, overweeg dan om contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Samen kunt u werken aan een pijnvrij en actiever leven, waardoor u weer kunt genieten van de dingen die voorheen moeilijk of onmogelijk leken. Fysiotherapie kan de sleutel zijn tot het herwinnen van uw bewegingsvrijheid. Neem vandaag nog contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. 

   

  Richie Brouwer

  Richie Brouwer

  Fysiotherapeut Vief leven

  Ieder mens is anders, en ieders artroseklachten eveneens. Het is daarom zo belangrijk om persoonsgericht te werk te gaan en de persoonlijke doelen en behoeftes in kaart te brengen. Onderbouwd met wetenschap en informatie kunnen we fysiotherapie zo efficiënt en doelgericht mogelijk aanbieden. Door daarnaast ook nog eens ons resultaat te meten, zijn we transparant en weten we wat we samen hebben bereikt.