Fysiotherapie bij Klikkende heup na prothese operatie

Na prothese operatie van de heup 

In veruit de meeste gevallen is een heupprothese operatie ofwel een operatie voor een nieuwe heup succesvol. Meer dan 90% van de mensen die deze operatie hebben ondergaan, heeft geen noemenswaardige klachten meer in het dagelijks leven. De pijn neemt af, de beweeglijkheid neemt weer functioneel toe en de zelfredzaamheid gaat weer omhoog. Helaas is er in sommige gevallen sprake van een klikkende heup na de operatie van een heupprothese. Hoewel dit zeer vervelend kan zijn in het dagelijks leven, is het vaak onschuldig en makkelijk te verhelpen met fysiotherapie.

Mogelijke oorzaken voor een klikkende heup:

 1. Het kan zijn dat de prothese componenten van de heup losraken. Dit gebeurt meestal wanneer een prothese al wat langer meegaat. Dit losraken zorgt voor een klikkend geluid.  
 2. Irritatie van zachte weefsels rondom de heup. Hier bedoelen we mee spieren en pezen. Bij irritatie zien we vaak dat er sprake is van zwelling. Door deze zwelling krijg je meer wrijving tussen de spieren en pezen met de prothese in de heup. 
 3. Het kapsel van de heup kan mogelijk verstijven na de operatie. Dit komt doordat het kapsel gehecht moet worden nadat de heupprothese is geplaatst. Dit kan soms problemen geven.

Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel een klikkende heup na operatie niet altijd te voorkomen is, kunnen bepaalde factoren wel bijdragen aan een goed herstel. Zorg dat je de revalidatie na een heupprothese operatie snel begint. In principe is de nieuwe heup na de operatie volledig belastbaar. Het is dus geen enkel probleem om snel te starten met fysiotherapie. Volg wel de instructies van je fysiotherapeut goed op. Zo kunnen de spieren rondom de heup aansterken door middel van de juiste oefeningen. Neem ook ruim de tijd voor je herstel. Revalideren kost nu eenmaal tijd. Vooral in de eerste fase is een goede wondgenezing essentieel. Bij Vief Leven in Tilburg zorgen we de juiste faciliteit en expertise, maak hier ook gebruik van. Ook is fysiotherapie aan huis een optie. Ben je nog niet in staat om op de praktijk te komen vanwege het niet kunnen autorijden(kan pas weer na 6 weken gemiddeld genomen) dan komen we bij je langs aan huis. 

Fysiotherapie bij een klikkende heup
De behandeling is mede afhankelijk van de reden van de klachten. Enkele mogelijkheden zijn: 

Fysiotherapie bij een klikkende heup richt zich vooral op het versterken van de spieren rondom de heup waardoor er meer stabiliteit ontstaat. Dit kan zorgen voor minder wrijving en kan op deze manier het klikkende geluid verminderen. 

Medicijngebruik kan helpen om het geïrriteerd weefsel rondom de heupprothese te kalmeren. 

Advies over de belastbaarheid en de dagelijkse activiteiten kan zorgen voor klachten vermindering. Het tijdelijk ontzien van sommige bewegingen of activiteiten leidt vaak tot minder klachten. Dit komt doordat  het geïrriteerde weefsel rondom de heup tot rust kan komen. Je komt als het ware weer in rustig vaarwater. Vanuit hier kun je onder begeleiding met de hulp van fysiotherapie weer een opbouw maken. 

Indien noodzakelijk kan een operatie zorgen voor minder klachten. Dit is uiterst zeldzaam. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld de prothese niet goed gepositioneerd is. Hierdoor blijven klachten aanhouden door irritatie van het omliggende weefsel. Een operatie is dan geen garantie voor succes

Conclusie
Een klikkende heup kan een vervelende complicatie zijn na een heupprothese operatie. Maar weet dat het in de meeste gevallen een behandelbaar probleem is. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen kan de juiste fysiotherapie worden ingezet en kunnen klachten verholpen worden. Voor medisch advies vraag altijd om raad van je behandelend arts, huisarts of fysiotherapeut.

Vief Leven in Tilburg klikkende heup na prothese
Fysiotherapie bij een klikkende heup na prothese operatie in Tilburg
Ruben Luijkx

Ruben Luijkx

Founder Vief leven

Als oprichter van Vief leven met artrose en ondernemer in de zorg ben ik vastberaden om een positieve impact te hebben op de maatschappij met het bieden van mensgerichte zorg. Met Vief leven met artrose streven we naar laagdrempelige fysiotherapie met een hoge kwaliteit en toegankelijk voor iedereen.

Ik geloof sterk in het begrijpen van de unieke doelen en behoeften van mensen met artrose gerelateerde klachten. Vief leven is een vetrouwde omgeving waarin deze doelstellingen behaald kunnen worden.

Vief Leven

Met Vief Leven willen we mensen met artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Blijf op de hoogte

Pijnverlichting bij Artrose: De Kracht van Fysiotherapie

vief leven fysiotherapie

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het kan het dagelijks leven ernstig beïnvloeden door pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit van de gewrichten. Dagelijkse beperkingen worden met name ervaren in de knieën en heupen. De zoektocht naar effectieve behandelingen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren, leidt vaak tot fysiotherapie. In deze blog bespreken we hoe gerichte fysiotherapie kan helpen bij het verlichten van pijn en het verbeteren van mobiliteit vooral bij knie en heupartrose. 

De uitdaging van artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage  genoemd en ontstaat wanneer het beschermende kraakbeen in de gewrichten geleidelijk minder wordt. Dit leidt vaak tot pijn, zwelling en het minder goed kunnen bewegen. Vooral de knie- en heupgewrichten zijn vaak aangedaan, wat dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en zelfs zitten tot een uitdaging kan maken. Artrose is een onomkeerbaar proces. Helaas is het een vorm van chronische aandoening. Maar we kunnen wel de symptomen die artrose met zich meebrengen aanzienlijk verminderen. Dit door de juiste vorm van behandeling in te zetten.

vief leven fysio tilburg
fysiotherapie artrose tilburg

Het belang van fysiotherapie bij artrose

Fysiotherapie speelt vaak een grote rol bij het controleren van de symptomen van artrose. Het is echt meer dan alleen het doen van oefeningen. Het gaat om een brede benadering die zich richt op het verbeteren van functionaliteit, het verlichten van pijn en het bevorderen van een gezonde levensstijl. 

Een op maat gemaakt plan

Een op maat gemaakt fysiotherapieplan voor artrose richt zich op verschillende belangrijke aspecten:

 1. Kracht en Stabiliteit: Het versterken van de spieren rond de gewrichten is essentieel om extra ondersteuning te kunnen bieden. Specifieke oefeningen zoals beenheffingen, quadricepsversterkende oefeningen en heupabductorversterking worden vaak aanbevolen. Het is hierin belangrijk om na een periode van gewenning ook echt aan training te doen. Het evenwicht hierin is erg lastig en dit kun je het beste doen onder begeleiding. Er moet namelijk voldoende getraind worden om ook daadwerkelijk echt sterker te worden maar u moet ook bewaken dat de klachten niet onnodig worden uitgelokt. 
 2. Flexibiliteit en Rekken: Regelmatige rekoefeningen helpen om de flexibiliteit te behouden en stijfheid te verminderen. Het rekken van het kapsel van het gewricht kan zorgen voor een beter beweegpatroon in dagelijkse handelingen. 
 3. Mobiliteitsoefeningen: Lichte aerobische activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen bevorderen de algehele mobiliteit zonder de gewrichten te overbelasten. Dit helpt ook bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
 4. Pijnmanagement Technieken: Naast fysieke oefeningen kunnen technieken zoals ijs- en warmtebehandeling, massage worden ingezet om de pijn te verlichten.
 5. Educatie en Advies: Patiënten worden voorzien van informatie over de juiste dosering van belasting en bewegingspatronen om de belasting op de gewrichten te minimaliseren tijdens dagelijkse activiteiten. Advies over gewichtsbeheersing en gezonde voeding kan ook onderdeel zijn van het behandelplan, aangezien overgewicht extra druk op de gewrichten kan veroorzaken.
  artrose heup behandeling tilburg

  Resultaten en vooruitgang

  Er zijn veel voordelen van fysiotherapie bij patiënten met artroseklachten. Patiënten geven vaak een vermindering van pijn, een toename in mobiliteit en een verbeterde kwaliteit van leven aan. Door regelmatige oefening en therapie kunnen veel mensen weer deelnemen aan activiteiten die ze voorheen moesten vermijden. Hoewel de vooruitgang geleidelijk kan zijn, is consistentie de sleutel tot succes. Het is echt een kwestie van een lange adem. Geef dus niet te snel op. Voordat je echt effect kan merken gaat er vaak een periode van 6-12 weken overheen. 

   

  Het mentale aspect van revalideren met artrose

  Revalideren van artrose omvat meer dan alleen fysieke oefeningen. Het heeft ook een groot mentaal aspect. Het omgaan met langdurige pijnklachten en kan emotioneel uitdagend zijn. Fysiotherapie kan hier een belangrijke rol in spelen door:

  • Pijneducatie: Patiënten leren begrijpen hoe pijn werkt en hoe ze ermee om kunnen gaan, wat hun angst kan verminderen en hun zelfmanagement kan verbeteren.
  • Psychologische Ondersteuning: Het aanbieden van psychologische ondersteuning of doorverwijzing naar een specialist kan helpen bij het omgaan met de emotionele aspecten van artrose.
  • Motivatie en Doorzettingsvermogen: Fysiotherapie kan patiënten motiveren en ondersteunen om door te gaan, zelfs als de vooruitgang traag lijkt. Het is belangrijk om te beseffen dat consistentie en doorzettingsvermogen erg belangrijk zijn voor succes.

  De kracht van doorzettingsvermogen

  Het beheersen van artrose vereist inzet en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om te beseffen dat de voordelen van fysiotherapie niet onmiddellijk merkbaar zijn, maar dat consistente inspanning uiteindelijk voor verbetering kan zorgen. Fysiotherapie biedt een veilige en effectieve manier om de symptomen van artrose te beheersen, wat uiteindelijk leidt tot een actiever en gelukkiger leven.

  Artrose hoeft niet het einde te betekenen van een actief en plezierig leven. Met de juiste fysiotherapeutische aanpak kunnen de symptomen aanzienlijk worden verminderd, en kan de mobiliteit worden verbeterd. In onze gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk wordt gewerkt met op maat gemaakte behandelplannen, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde technieken. Dit allemaal om de last van artrose te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

  Als u worstelt met de symptomen van artrose, overweeg dan om contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Samen kunt u werken aan een pijnvrij en actiever leven, waardoor u weer kunt genieten van de dingen die voorheen moeilijk of onmogelijk leken. Fysiotherapie kan de sleutel zijn tot het herwinnen van uw bewegingsvrijheid. Neem vandaag nog contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. 

   

  Richie Brouwer

  Richie Brouwer

  Fysiotherapeut Vief leven

  Ieder mens is anders, en ieders artroseklachten eveneens. Het is daarom zo belangrijk om persoonsgericht te werk te gaan en de persoonlijke doelen en behoeftes in kaart te brengen. Onderbouwd met wetenschap en informatie kunnen we fysiotherapie zo efficiënt en doelgericht mogelijk aanbieden. Door daarnaast ook nog eens ons resultaat te meten, zijn we transparant en weten we wat we samen hebben bereikt.