Fysiotherapie bij Klikkende heup na prothese operatie

Na prothese operatie van de heup 

In veruit de meeste gevallen is een heupprothese operatie ofwel een operatie voor een nieuwe heup succesvol. Meer dan 90% van de mensen die deze operatie hebben ondergaan, heeft geen noemenswaardige klachten meer in het dagelijks leven. De pijn neemt af, de beweeglijkheid neemt weer functioneel toe en de zelfredzaamheid gaat weer omhoog. Helaas is er in sommige gevallen sprake van een klikkende heup na de operatie van een heupprothese. Hoewel dit zeer vervelend kan zijn in het dagelijks leven, is het vaak onschuldig en makkelijk te verhelpen met fysiotherapie.

Mogelijke oorzaken voor een klikkende heup:

  1. Het kan zijn dat de prothese componenten van de heup losraken. Dit gebeurt meestal wanneer een prothese al wat langer meegaat. Dit losraken zorgt voor een klikkend geluid.  
  2. Irritatie van zachte weefsels rondom de heup. Hier bedoelen we mee spieren en pezen. Bij irritatie zien we vaak dat er sprake is van zwelling. Door deze zwelling krijg je meer wrijving tussen de spieren en pezen met de prothese in de heup. 
  3. Het kapsel van de heup kan mogelijk verstijven na de operatie. Dit komt doordat het kapsel gehecht moet worden nadat de heupprothese is geplaatst. Dit kan soms problemen geven.

Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel een klikkende heup na operatie niet altijd te voorkomen is, kunnen bepaalde factoren wel bijdragen aan een goed herstel. Zorg dat je de revalidatie na een heupprothese operatie snel begint. In principe is de nieuwe heup na de operatie volledig belastbaar. Het is dus geen enkel probleem om snel te starten met fysiotherapie. Volg wel de instructies van je fysiotherapeut goed op. Zo kunnen de spieren rondom de heup aansterken door middel van de juiste oefeningen. Neem ook ruim de tijd voor je herstel. Revalideren kost nu eenmaal tijd. Vooral in de eerste fase is een goede wondgenezing essentieel. Bij Vief Leven in Tilburg zorgen we de juiste faciliteit en expertise, maak hier ook gebruik van. Ook is fysiotherapie aan huis een optie. Ben je nog niet in staat om op de praktijk te komen vanwege het niet kunnen autorijden(kan pas weer na 6 weken gemiddeld genomen) dan komen we bij je langs aan huis. 

Fysiotherapie bij een klikkende heup
De behandeling is mede afhankelijk van de reden van de klachten. Enkele mogelijkheden zijn: 

Fysiotherapie bij een klikkende heup richt zich vooral op het versterken van de spieren rondom de heup waardoor er meer stabiliteit ontstaat. Dit kan zorgen voor minder wrijving en kan op deze manier het klikkende geluid verminderen. 

Medicijngebruik kan helpen om het geïrriteerd weefsel rondom de heupprothese te kalmeren. 

Advies over de belastbaarheid en de dagelijkse activiteiten kan zorgen voor klachten vermindering. Het tijdelijk ontzien van sommige bewegingen of activiteiten leidt vaak tot minder klachten. Dit komt doordat  het geïrriteerde weefsel rondom de heup tot rust kan komen. Je komt als het ware weer in rustig vaarwater. Vanuit hier kun je onder begeleiding met de hulp van fysiotherapie weer een opbouw maken. 

Indien noodzakelijk kan een operatie zorgen voor minder klachten. Dit is uiterst zeldzaam. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld de prothese niet goed gepositioneerd is. Hierdoor blijven klachten aanhouden door irritatie van het omliggende weefsel. Een operatie is dan geen garantie voor succes

Conclusie
Een klikkende heup kan een vervelende complicatie zijn na een heupprothese operatie. Maar weet dat het in de meeste gevallen een behandelbaar probleem is. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen kan de juiste fysiotherapie worden ingezet en kunnen klachten verholpen worden. Voor medisch advies vraag altijd om raad van je behandelend arts, huisarts of fysiotherapeut.

Vief Leven in Tilburg klikkende heup na prothese
Fysiotherapie bij een klikkende heup na prothese operatie in Tilburg
Ruben Luijkx

Ruben Luijkx

Founder Vief leven

Als oprichter van Vief leven met artrose en ondernemer in de zorg ben ik vastberaden om een positieve impact te hebben op de maatschappij met het bieden van mensgerichte zorg. Met Vief leven met artrose streven we naar laagdrempelige fysiotherapie met een hoge kwaliteit en toegankelijk voor iedereen.

Ik geloof sterk in het begrijpen van de unieke doelen en behoeften van mensen met artrose gerelateerde klachten. Vief leven is een vetrouwde omgeving waarin deze doelstellingen behaald kunnen worden.

Vief Leven

Met Vief Leven willen we mensen met artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Blijf op de hoogte