Revalideren na een nieuwe heup

symptomen van knie artrose

Heb je een nieuwe heup gekregen? Dan is het van groot belang om na de operatie te blijven bewegen. Fysiotherapie zal het herstel positief beïnvloeden. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar je persoonlijke situatie en er een passend behandelplan wordt opgesteld. Vief Leven helpt je daarbij. De totale revalidatie duurt gemiddeld tot 6 maanden. In sommige gevallen zien we dat de revalidatie langer in beslag neemt. Vaak is dit afhankelijk van het vooraf samengestelde doel van de behandeling.

Wat is een heuprothese ook wel een kunstheup genoemd?

Wanneer fysiotherapie en andere conservatieve behandelingen niet meer het gewenste effect hebben kan er worden gekozen om doormiddel van een gewricht vervangende operatie een kunstheup te plaatsen. Het doel van de operatie is om meer mobiliteit te creëren in het heupgewricht, pijn te verminderen en kwaliteit van leven weer te laten toenemen. De heuprothese bestaat uit verschillende delen. De kom deze is gemaakt van metaal of keramiek en wordt in het bekken geplaatst. De kop ook gemaakt van metaal of keramiek die de kop van het bovenbeen vervangt. De steel wordt in het dijbeen bevestigd om meer stevigheid te geven aan de kunstkop. Moderne protheses worden gemaakt van duurzame materialen zoals titanium, keramiek en speciale kunststoffen. Deze materialen zijn biocompatibel, wat betekent dat ze goed samengaan met lichaamsweefsel en minimale reacties veroorzaken.

  Wie komt in aanmerking voor een heupprothese

  Een heupprothese kan een oplossing bieden voor mensen met gevorderde artrose of reumatoïde artritis. Ook bij mensen met ernstige heupfracturen die niet genezen dat een kunstheup een optie kan zijn. Een andere veel kleinere groep zijn mensen met een circulatiestoornis(bloedcirculatie) waarbij de kop van de heup niet meer voldoende zuurstof en voedingstoffen krijgt. Of de prothese daadwerkelijk geplaatst wordt is afhankelijk van de orthopedisch specialist. 

  De operatie van een heupprothese

  De plaatsing van een kunstheup gebeurt tijdens een operatie onder algehele narcose of regionale verdoving. Het heupgewricht wordt eerst verwijderd en vervangen door de kunstheup. De operatie duurt meestal 1 tot 1,5 uur. 

  wat staat mij te wachten na de operatie?

  Een nieuwe heup is na de operatie vaak goed belastbaar. Wel moet je oppassen met diep zitten en het onverwachts draaien van de heupkop. Je krijgt vanuit de kliniek of het ziekenhuis leefregels mee voor thuis. De eerste weken loop je met krukken om de heup te ontlasten na de operatie. Pijn van het wondgebied en de daarbij horende zwelling en verkleuring zijn normaal. Vaak is de herkenbare pijn van de heup artrose zo goed als verdwenen na de operatie.

  Een nieuwe heup is na de operatie vaak goed belastbaar. Wel moet je oppassen met diep zitten en het onverwachts draaien van de heupkop. Je krijgt vanuit de kliniek of het ziekenhuis leefregels mee voor thuis. De eerste weken loop je met krukken om de heup te ontlasten na de operatie. Pijn van het wondgebied en de daarbij horende zwelling en verkleuring zijn normaal. Vaak is de herkenbare pijn van de heup artrose zo goed als verdwenen na de operatie.

  fysiotherapie aan huis

  In de eerste fase heeft het looppatroon en de passieve beweeglijkheid prioriteit. Een zo vloeiend en natuurlijk mogelijk looppatroon met krukken zal zorgen voor veel rust in het geopereerde gebied. Het is mogelijk dat Vief Leven in de eerste fase van de revalidatie aan huis komt om met behulp van apparatuur de heup beter te laten bewegen. Dit apparaat heet een CPM. Dit staat voor continuous passive motion. De heup wordt bewogen in de vooraf ingestelde graden. De CPM is goed te gebruiken in thuissituaties vanwege de compactheid en het lichte gewicht. Een CPM zou eventueel ook zelfstandig kunnen worden gebruikt.

  Nadat het looppatroon en de beweeglijkheid in orde zijn, maken we een start met het lopen zonder krukken. Fietsen zal in de meeste gevallen na 12 weken ook weer mogelijk zijn. In de tussentijd maken we een start met het trainen van de spieren rondom de heup. In onze praktijk maken we gebruik van luchtdruk. Hiermee kunnen we heel nauwkeurig de weerstand bepalen voor het beste trainingseffect. De grootste valkuil is dat je snel te veel wilt doen, omdat het vaak al goed aanvoelt. Houd er daarom rekening mee dat je de tijd neemt voor je revalidatie en dat signalen zoals pijn, warmte en zwelling betekenen dat je rust moet nemen.

  Bij Vief Leven kan er individueel of in een groep worden getraind. In de loop van de revalidatie verwachten we je twee keer per week op onze locatie om te werken aan een volledig herstel, zodat je weer kan doen waar je energie van krijgt!

  nieuwe heup na botbreuk

  Soms wordt er een nieuwe heup geplaatst bij mensen die een heupfractuur hebben opgelopen na bijvoorbeeld een val. Er zijn verschillende opties in het uitvoeren van een gewrichtsvervangende operatie van de heup. Zo kan de heupoperatie plaatsvinden vanuit de achterste of de voorste benadering. Er is vanuit onderzoek nog geen duidelijkheid over welke optie beter is.

  Onze werkwijze

  Veelgestelde vragen

  operatie
  Nieuwe
  Heup

  voorbereiden op de operatie
  Vaak is een operatie voor een nieuwe heup een geplande operatie. Hierdoor kun je op tijd starten met de voorbereidingen. Uit onderzoek blijkt dat hoe fitter mensen een operatie ingaan, des te beter de resultaten nadien. Minder complicaties en een snellere hersteltijd! Vief Leven is de aangewezen partner om ervoor te zorgen dat je wordt klaargestoomd voor de operatie.
  zo wordt je fit voor de operatie
  • Ga krachttraining doen voor een langere periode. Je bent nooit te oud om te beginnen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen op hoge leeftijd, die voorheen niet veel bewogen of weinig sportervaring hebben, enorm goede resultaten kunnen boeken op het gebied van spierkracht en spiermassa door middel van krachttraining.
  • Zorg voor voldoende calorieën om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Eet vooral eiwitrijke voeding. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen voor sterke botten en spieren. Eventueel kan de fysiotherapeut adviseren de voeding in samenwerking met een voedingscoach of diëtist aan te pakken.
  • Ga drie keer per week naar de fysiotherapeut, waarvan 30-60 minuten per keer en minimaal vier tot zes weken.
  wat is thuis belangrijk na de operatie?

  Het doel na een gewrichtsvervangende operatie is om iedere patiënt naar huis te kunnen sturen. Het liefst wordt revalidatie in een revalidatiecentrum dus vermeden. Soms is het nodig om vooraf enkele zaken te regelen. Vooral voor patiënten die kwetsbaar of alleenstaand zijn, is het van belang dat ze goed zelfredzaam zijn als ze naar huis mogen.
  Denk daarom aan het regelen van de volgende zaken:

  • Huishoudelijke ondersteuning
  • (Tijdelijke) thuiszorg
  • Familie/vrienden/buren ter ondersteuning
  • Maaltijdvoorziening en een volle koelkast
  • Sociale controle → op afgesproken tijden contact zoeken met een bekende om te checken of alles goed gaat. Zo kan bij bijzonderheden tijdig actie worden ondernomen.
  praktische tips na de heup operatie
  • Hulp bij het aantrekken van kousen (als er geen thuiszorg is).
  • Een lange schoenlepel.
  • Een grijpstok om spullen van de grond te kunnen rapen.
  • Krukken of een rollator regelen.
  • Eventueel beugels in het toilet of de badkamer en waar nodig een toiletverhoger.
  • Volle voorraadkasten voor als je niet in staat bent om boodschappen te doen.
  • Zorg dat het huis opgeruimd is en kleden en losse dingen zo veel mogelijk weg zijn. Dit verkleint het risico op vallen.
  • Zet alle veelgebruikte dagelijkse dingen bij elkaar. Zo hoef je niet teveel op verschillende plekken in het huis te zijn. Dit zorgt voor overzicht en gemak.