Revalideren na een nieuwe knie

Na een nieuwe knie operatie is het belangrijk om te starten met een helder revalidatieplan. Vief Leven helpt je daarbij! De eerste stap van de revalidatie heeft als doel om de knie weer goed te kunnen buigen en strekken. Een goede beweeglijkheid van het kniegewricht staat in de eerste weken centraal. Een adequaat looppatroon is altijd de volgende stap. Dit is cruciaal voor het verdere verloop van de revalidatie. Daarna kun je beginnen met kracht opbouwen. De totale revalidatie van een nieuwe knie duurt gemiddeld zes maanden. In sommige gevallen kan het tot een jaar duren voordat alle doelen zijn behaald.

Wat is een knieprothese?

Bij aanhoudende en beperkende klachten van knieartrose kan een knieprothese of wel een nieuwe knie oplossing bieden. 

Een knieprothese wordt gezet middels een operatie waarbij het kniegewricht wordt vervangen door een knieprothese. Deze prothesen zijn ontworpen om de functionaliteit van het kniegewricht zo goed mogelijk na te bootsen. Vaak met als gevolg pijnvermindering en een betere mobiliteit van de knie. 

Welke knieprothesen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten knieprothesen. Voor welke prothese er wordt gekozen is afhankelijk van het gebied waar de artrose zich bevindt en de keuze van de orthopedisch chirurg. 

 • Totale Knieprothese: Vervangt het volledige kniegewricht in zijn geheel zowel aan de binnenzijde en bovenzijde. De prothese delen komen dus op het bovenbeen en onderbeen waar deze botdelen samen komen en vormen zo de nieuwe knie. 
 • Gedeeltelijke Knieprothese: Vervangt slechts een deel van het kniegewricht. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van alleen schade aan de binnenkant of buitenkant van de knie kan een halve prothese worden overwogen. 

Wie krijgt een knieprothese

Een knieprothese is uiteindelijk bedoeld voor mensen met ernstige artrose, reumatoïde artritis, of significante kniebeschadiging die niet meer voldoende kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fors beperkte loopafstand. Het is belangrijk om met een orthopedisch chirurg te overleggen of deze procedure geschikt is voor uw situatie en wat de mogelijke alternatieven nog zijn.

  De operatie

  Een knieprothese operatie duurt in de meeste gevallen 1 uur tot 1,5 uur. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het beschadigde gewrichtsoppervlak en vervangt dit door de prothese. Dit wordt gevolgd door een revalidatietraject, waarbij fysiotherapie een cruciale rol speelt.

   wat staat mij te wachten na de operatie?

   Een nieuwe knie is in principe direct na de operatie volledig belastbaar. Toch loop je de eerste weken met krukken om de knie in de eerste fase van de revalidatie wat te ontlasten. Met behulp van een fysiotherapeut leer je goed gebruik te maken van de krukken en leer je het juiste looppatroon met krukken aan. Dit is erg belangrijk omdat je het natuurlijke looppatroon zo goed mogelijk wil nabootsen.

   Na de operatie is de herkenbare pijn van de knie artrose vaak snel verdwenen. Het revalideren kan beginnen! De pijn die je voelt is grotendeels te wijten aan de operatie. Pijn rondom de wond is in de eerste weken normaal en kan soms wat langer aanhouden. Overleg altijd met je behandelend therapeut wanneer je twijfelt.

   fysiotherapie aan huis

   Vief Leven kan in de eerste fase van de revalidatie aan huis komen om met behulp van apparatuur de knie beter te laten buigen en strekken. Dit apparaat heet een CPM. Dit staat voor continuous passive motion. De knie wordt bewogen in de vooraf ingestelde graden voor de buiging en strekking. Deze CPM is goed te gebruiken in thuissituaties vanwege de compactheid en het lichte gewicht. Een CPM zou eventueel ook zelfstandig gebruikt kunnen worden.

   Nadat de beweeglijkheid van de knie weer is toegenomen starten we na vier tot zes weken met het lopen zonder krukken. Buiten fietsen zal na twaalf weken in de meeste gevallen ook weer mogelijk zijn. In de tussentijd ga je ook de spieren rondom de knie trainen. In onze praktijk maken we gebruik van luchtdruk. Hiermee kunnen we heel nauwkeurig de weerstand bepalen voor het beste trainingseffect. De grootste valkuil is dat je snel te veel wilt doen, omdat het vaak al goed aanvoelt. Neem daarom de tijd voor je revalidatie en neem rust bij signalen zoals pijn, warmte en zwelling.

   Bij Vief Leven kan er individueel of in een groep worden getraind. In de loop van de revalidatie verwachten we je minimaal twee keer per week op onze locatie om te werken aan een volledig herstel, zodat je weer kan doen waar je energie van krijgt!

   Onze werkwijze

   Veelgestelde vragen

   operatie
   Nieuwe
   knie

   voorbereiden op de operatie
   Vaak is een operatie voor een nieuwe knie een geplande operatie. Hierdoor kun je op tijd starten met de voorbereidingen. Uit onderzoek blijkt dat hoe fitter iemand een operatie ingaat, des te beter de resultaten zijn. Minder complicaties en een snellere hersteltijd. Vief Leven is de aangewezen partner om ervoor te zorgen dat je wordt klaargestoomd voor je operatie.
   zo wordt je fit voor de operatie
   • Krachttraining voor een langere periode. Je bent nooit te oud om hiermee te beginnen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen op latere leeftijd die voorheen niet veel bewogen, enorm goede resultaten boeken op het gebied van spierkracht en spiermassa door middel van krachttraining.
   • Voldoende calorie-inname om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Vooral eiwitrijke voeding. Eiwitten zijn onze bouwstenen voor sterke botten en spieren. Eventueel kan de fysiotherapeut adviseren de voeding in samenwerking met een voedingscoach of diëtist aan te pakken.
   • Drie keer per week naar de fysiotherapeut waarvan 30-60 minuten per keer, minimaal vier tot zes weken.
   wat is thuis belangrijk na de operatie?
   Het doel na een gewrichtsvervangende operatie is om zo snel mogelijk in de eigen thuissituatie verder te herstellen. Het liefst wordt revalidatie in een revalidatiecentrum dus vermeden. Soms is het nodig om vooraf enkele zaken te regelen. Vooral voor mensen die kwetsbaar en/of alleenstaand zijn, is het van belang dat ze zelfredzaam zijn wanneer ze naar huis gaan. Denk daarom aan het regelen van de volgende zaken:

   • Huishoudelijke ondersteuning
   • (Tijdelijke) thuiszorg
   • Familie/vrienden/buren ter ondersteuning
   • Maaltijdvoorziening en een volle koelkast
   • Sociale controle → op afgesproken tijden contact zoeken met een bekende om te checken of alles goed gaat. Zo kan bij bijzonderheden tijdig actie worden ondernomen.
   praktische tips na de knie operatie
   • Hulp bij het aantrekken van kousen (als er geen thuiszorg is).
   • Een lange schoenlepel.
   • Een grijpstok om spullen van de grond te kunnen rapen.
   • Krukken of een rollator regelen.
   • Eventueel beugels in het toilet of de badkamer en waar nodig een toiletverhoger.
   • Volle voorraadkasten voor als je niet in staat bent om boodschappen te doen.
   • Zorg dat het huis opgeruimd is en kleden en losse dingen zo veel mogelijk weg zijn. Dit verkleint het risico op vallen.
   • Zet alle veelgebruikte dagelijkse dingen bij elkaar. Zo hoef je niet teveel op verschillende plekken in het huis te zijn. Dit zorgt voor overzicht en gemak.